Вучић: Вишак хране ћемо делити са Македонијом и Албанијом!

3

Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Србија, Албанија и Северна Македонија договорили су формирање заједничког поверенства како би си међусобно помогли у суочавању с претњом несташице енергената и хране ове зиме због кризе узроковане ратом у Украјини, саопштено је у петак.

На самиту иницијативе Отворени Балкан у Београду српски председник Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и премијер Сјеверне Македоније Димитар Kовачевски договорили су формирање тела које ће служити за дељење вишкова енергије и хране.

“Све ће наше бити доступно Северној Македонији и Албанији и обрнуто”, казао је Вучић на новинској конференцији.

Србија готово у потпуности овиси о увозу руског плина, а око 70 посто својих потреба за електричном енергијом производи у старим термоелектранама.

Сјеверна Македонија ослања се на фосилна горива и хидроенергију, а овисна је и о увозу електричне енергије. Албанија већину електричне енергије производи у хидроелектранама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тражит ће и помоћ од ЕУ-а
Албански премијер Еди Рама рекао је да ће три земље затражити од ЕУ-а да им помогне пребродити зиму.

“Најбољи сценариј за Албанију био би пола милијарде еура (у додатној потрошњи) за… континуирану опскрбу електричном енергијом”, рекао је Рама

“Позивам ЕУ да не понови срамотно понашање из пандемије када су се земље западног Балкана морале окренути Kини, Русији и Турској”, додао је.

Иницијативу, раније називану и Мини Схенген, концем 2019. покренули су премијери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније у намјери да, слиједећи еуропске вриједности о слободном протоку људи, роба, капитала и услуга, узајамно олакшају пословање господарству и путовање грађанима трију држава.

Хина

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Вучић: Вишак хране ћемо делити са Македонијом и Албанијом!

  1. Уместо да вишкове хране продајемо на регионалном, европском и светском тржишту и тиме побољшамо катастрофалан положај српских пољопривредника – којима је СНС режим у 2022. закинуо 230.000.000 € или 23,17% до припадајућих минималних 5% по Закону о подстицајима пољопривреди и руралном развоју, некрунисани “суверен” Србије се арогантно понаша према захтевима српских поњопривредника а расипнички према грађанима других држава – којима је сметала СФРЈ (Македонија и пола ока у једној глави – Црна Гора) или је њихова бојска снабдевала оружјем сепаратисточку УЧК и оружано нападала СРЈ наКошарама и Паштрику!
    Срамота председниче Србије!

  2. Типичан пример злоупотребе рата у Украјини: када су Албанија, Македонија и Црна Гора и шта и колико хране увозиле из Украјине?
    Нека председник Србије наведе званичне податке спољне трговине шта су те три земље увозиле из Украјине?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *