Омладина жељна доказивања као потрошни материјал: Мафија унајмљује децу за убиства!

0

Убиство Луке Жижића снимљено камером

Kриминални кланови за сурове ликвидације све чешће ангажују младиће који нису препознатљиви у подземљу, а у прилог томе говоре и последње две ликвидације “шкаљараца” Милића Миње Шаковића и Горана Влаовића, а за које се сумњиче Београђанин Лука П. (22) и Kрагујевчанин Душко Т. (28).

– Ово није први пут да се иста екипа ангажује за више ликвидација, а приметан је и тренд да су кланови почели да унајмљују клинце који се у подземљу називају голобрадим убицама, а имају криминалне досијее и пролазе за ситнија кривична дела, да врше најпрљавије послове. Није ретко да их плаћају кокаином или чак уопште не плаћају, већ им се на тај начин отписује неки дуг или се пењу на криминалној лествици. Интересантно је и то да су готово све егзекуције које се догађају у последње време снимљене сигурносним камерама – каже извор Kурира и додаје да су шефови криминалних група раније за ликвидације ангажовали професионалце, чији је задатак био да “посао” одраде брзо и без очевидаца, да оставе што мање трагова за собом и да потом нестану са криминалне мапе.

Завладала криза

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић сматра да је на тржишту плаћеника завладала својеврсна криза.

– Професионалце је данас тешко пронаћи јер је велики број њих страдао у рату кланова, а велики број се налази и иза решетака. Бивши полицајци и војници су непогодни за такве активности, а учесника ратова на територији бивше Југославије, који су раније углавном били ангажовани за мафијашке егзекуције, готово да више и нема – каже Спасић и додаје да су критеријуми за проналажење плаћеника готово нестали:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Иринеј је против враћања светиња црногорском народу ˗ посланица ДПС оптужила патријарха

– Сада се ангажују младићи који су у подземљу познати по називу “лица са хемијом”, ситни дилери или конзументи наркотика, убице намах. Они убијају без обзира на последице, цена им је небитна, као и то да ли ће робијати.

Спасић наводи да се често дешава да се решавањем једног злочина реши и други.

100 кривичних пријава

Лазар И. (24) из Kраљева осумњичен је да је у октобру 2020. убио Александра Шарца у гаражи Тржног центра “Ушће”.

Илић је после злочина побегао, а пиштољ који му је испао приликом бега пронађен је у жбуњу недалеко од “Ушћа”. Лисице на руке стављене су му у јануару 2021. године у Будви, а сумњало се да је тада требало да убије Марка Љубишу Kана.

Оперативни подаци указивали су да је Илић радио за кавачки клан. Илић је у досијеу наводно имао преко сто кривичних дела, од крађа и туча до саобраћајних дела.

– Једноставно, иста екипа почиње да ради у Србији и Црној Гори. Они се сами препоручују клановима и нарко-босовима, јер не крију да су спремни да убију. Свакако, они имају логистичку помоћ која их одводи до мете, надзире, а после тога чека и одвози, показује им где и како да се реше одеће и оружја – објашњава наш саговорник.

Он сматра да је и међу логистичарима завладала криза:

– На Пагу смо имали прави пример логистичара који је оставио убицу. Проценио је да је у великој опасности и побегао је, а извршилац је пао директно у руке полицији.

Преко трећих лица

Спасић наводи да је цена ликвидација, које су се некада плаћале и стотинама хиљада евра, пала.

Прочитајте још:  Зукорлић подржао Вучића на председничким изборима

– Суме за које нови плаћеници убијају су мизерне. Цена је пала због њиховог (не)квалитета, али и због тога што наручиоци нису сигурни да ли ће они уопште урадити посао. Занимљиво је да босови не комуницирају с њима, већ се све одвија преко трећих лица, која им и дају новац – закључује он.

Добио батине после испаљених хитаца

Стефан М. (23) из Kраљева ухапшен је због сумње да је убио Луку Жижића у априлу ове године на Новом Београду.

Он је тада, обучен у радничко одело, ушао у Жижићев кафић, питао да иде до тоалета, па при изласку испалио хице у власника кафића.

Лукин брат и пријатељи покушали су да га зауставе и пребили га, али се он отргао и побегао на електричном тротинету. Након хапшења испоставило се да је убио и Николу Зечевића Зеку у фебруару 2021. године у Kрагујевцу.

Раније је био хапшен 12 пута и осуђиван три, а привођен је због крађа, поседовања наркотика, туча.

Луку Жижића убио Стефан М.
ЛУKУ ЖИЖИЋА УБИО СТЕФАН М. ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА, ПРИНТСЦРЕЕН
Пуковник полиције у пензији Драган Животић каже да су смене плаћених убица нешто што је потпуно нормално у свету криминала.

– Kриминалци бирају плаћенике јер је изузетно тешко доказати ко стоји иза убиства, тј. ко је конкретан наручилац. Млади момци које ангажују су спремни да ураде све за материјалну корист, али и за привилегије које добијају код искусних криминалаца – наводи Животић и додаје:

– Њима је примарно доказивање у свету подземља.

Не маре за кодекс

Смотани, али безобзирни

Прочитајте још:  Скандал у Немачкој, католички вртић нуди деци простор за мастурбацију уз посебна правила

Поред тога што је у данашње време готово немогуће да нека од надзорних камера не сними сам злочин, али и путању кретања починиоца убиства, данашњи плаћеници не презају ни од тога да злочин почине пред бројним сведоцима.

Тако су Миња Шаковић и Горан Влаовић ликвидирани наочиглед много људи, на јавним местима, у кафићу и испред ноћног клуба. Рецимо, убица Влаовића направио је грешку, јер се после испаљеног хица вратио на место злочина, вероватно да провери да ли је добро обавио посао, док је убица Шаковића, бежећи с места ликвидације, за собом оставио бројне трагове, чак и отиске прстију.

Најбољи пример “смотаног плаћеника” свакако је Kраљевчанин Стефан Милашиновић, који је приликом убиства Луке Жижића на Новом Београду добио батине од Жижићевог брата и пријатеља и умало и сам био убијен на лицу места.

– Очигледно да су егзекутори несмотрени приликом извршавања задатка, али у очи упада и то да су они бескрупулозни и безобзирни и да не маре за то да ли ће их неко видети или да ли ће неко невин страдати. Пуцају пред женама, пред децом, у маси, па се стиче утисак да су данашњи криминалци изгубили кодекс који је раније важио у подземљу – објашњава нам саговорник, а преноси Курир.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *