Британске службе упозоравају: Могућ и грађански рат због кризе у ВБ

0

Велика Британија (фото: Reuters/Peter Nicholls)

Британска полиција страхује од наглог пораста одређених категорија криминала и ризика од грађанских немира ове зиме због повећања трошкова живота и енергије, пише Сандеј тајмс, позивајући се на документ који је процурио у јавност.

У документу који су сачинили високи функционери британске полиције, упозорава се да „економска превирања и финансијска нестабилност“ могу да доведу до пораста кривичних дела као што су крађе у продавницама, провала, крађа возила, онлајн превара и уцена. Према наводима документа, постоји вероватноћа да ће се више деце придружити нарко бандама, а више жена може постати предмет сексуалног искоришћавања.

Полиција наводно прави планове како би се суочила са ванредним ситуацијама које би биле узроковане кризом изазваном скоком трошкова живота.
Дуготрајан и болан економски притисак могао би да створи ризик од грађанских немира већих размера, који би били слични онима који су се у Лондону догодили 2011, пише Сандеј Тајмс, а већим ризицима од пораста криминала може да буде изложена и сама полиција.

„Повећана финансијска рањивост може да изложи особље већем ризику од корупције, посебно оне који су запали у значајно велике дугове или финансијске тешкоће“, наводи лист.

Суморна прогноза британске полиције откривена је дан пре него што ће Велика Британија сазнати име наследника Бориса Џонсона на месту лидера Конзервативне странке и премијера. Обоје кандидата, шефица дипломатије Лиз Трас и бивши министар финансија Риши Сунак обећали су „одлучне мере“ како би решили горуће питање раста животних трошкова британских грађана. И док Сунак обећава подршку најсиромашнијим слојевима становништва, Трасова још увек није открила детаље своје стратегије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Британски генерал упозорава: Могућност „случајног“ рата Русије и Запада

Оно што је извесно је то да су државни службеници почели планирање за случај ванредних ситуација. Према писању Фајненшел тајмса, у Вајтхолу, како се колоквијално назива седиште британске владе, одавно се набављају залихе хартије, како би могли да раде у случају несташице струје.

Дејли мејл извештава да су владине препоруке домаћинствима да се не кува до 20 часова, а машине за веш или посуђе не укључују између 14 и 20 часова. Пабови би могли да се затварају у 21 сат, а ученицима викенд да траје три уместо два дана.

Британија, подсећамо, пролази кроз најтежу енергетску кризу у последњих неколико деценија. Очекивања су да ће просечан месечни рачун за потрошњу гаса од октобра износити 3500 фунти, три пута више него прошле године. Према последњем извештају Енглеске банке, инфлација ће истог месеца износити 13 одсто, а у последњем кварталу ове године, очекује се да британска економија уђе у рецесију.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *