Реџеп Тајип Ердоган оптужио Грчку за окупацију острва у Егејском мору

0
ердоган

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је Грчку за окупацију више острва у Егејском мору која имају демилитаризовани статус и поручио да је Турска спремна да уради све што је потребно када за то дође време.

Анкара је недавно оптужила Атину за наоружавање демилитаризованих егејских острва, што Грчка одбацује, али Ердоган до сада није оптуживао Грчку за њихову окупацију.

„Ваша окупација острва нас не обавезује. Када дође време ми ћемо предузети све што је потребно“, рекао је Ердоган, преноси Хина.

Званична Анкара је појаснила да су системи противваздушне одбране С-300, које користи Грчка, били усмерени на турске авионе за време рутинског лета. Турска је 30. августа прославила државни празник, Дан победе, који се облежава у знак сећања на турске снаге које су протерале грчку војску 1922. године.

Ердоган је позвао Грчку да не заборави Измир, мислећи на турску победу, и подсетио да су острва у Егејском мору предата у посед Грчке у складу са споразумима из 1923. и 1947. године, али под условом да их не наоружава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар спољних послова Мевлут Чавусоглу више пута је рекао да ће, ако Атина настави да наоружава острва, Турска почети да доводи у питање грчки суверенитет над њима.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис је казао да је апсурдан турски став којим доводи у питање грчки суверенитет над острвима.

(Фонет)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *