„Горе него у затвору“: мајка Рускиња којој је одузето старатељство у Барселони показала у каквим условима држе њене ћерке

0

(фото:РТ)

Две ученице са руским држављанством, које је старатељство у Барселони одузело родитељима, који су их наводно “украли од убијене украјинске породице”, држе се у згради ограђеној бодљикавом жицом иза решетака. Ово је за РТ јавила мајка девојчица Елена Ланг. Жена се обратила РТ-у за помоћ у повратку деце. Према њеним речима, девојчице у прихватилишту не добијају медицинску негу, иако једна од њих има тешку болест и инвалидитет. Ланг такође тврди да социјалне службе у Шпанији покушавају да докажу да је Рускиња луда.

Рускиња Елена Ланг, којој су органи старатељства Барселоне одузели две мале ћерке (девојчице од шест и девет година), показала је РТ-у фотографију установе у којој социјалне службе држе њену децу већ три месеца. На прозорима су решетке, висока ограда је запетљана бодљикавом жицом. Према Ланг, сиротиште изгледа као прави затвор. Елена и њен муж и даље не смеју да виде своје ћерке.

„Чак и у затвору има састанака, личних ствари и доктора. Све ово су нам деца ускраћена, услови су гори него у затвору. Наша најстарија ћерка је тешко болесна, инвалидна и лекари никада нису дозволили да је виде. Наш лекар је донео закључак о могућим последицама одбијања лечења, али на његове препоруке у прихватилишту ништа није одговорено. Држе децу као таоце без медицинске помоћи“, огорчена је Елена Ланг.

  • © Фотографија из личне архиве

Раније је РТ пренео како су социјалне службе у Барселони, без упозорења, одузели две ћерке једној Рускињи и њеном мужу Швајцарцу. Како је рекла Елена, касније је из закључака социјалне службе сазнала да су супружници наводно „украли сопствену децу од једне украјинске породице убијене током СВО“. Органе старатељства нису убедили ни извод из матичне књиге рођених девојчица, нити друга документа и фотографије које потврђују везу деце и родитеља. Према Елени, она и њен муж су били лишени родитељских права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кадиров шаље на фронт елитну чеченску јединицу „Ахмат-1”, Кијев обнавља бригаду „Азов”
Девојчице које су одузете од родитеља имају руско и швајцарско држављанство, али шпанске власти не одговарају на захтеве дипломата обе земље. Руски конзулат је уверавао РТ да је ситуација у којој су се нашла два малолетна држављана Руске Федерације „под блиским надзором” дипломата.

„Стално смо у контакту са Елениним адвокатом, разговарамо о свим могућим опцијама за решавање ситуације. Послали смо упите свим надлежним шпанским органима, тражећи информације о здравственом стању и стању девојчица. Сада се, као једна од опција, разматра могућност да се ова ситуација доведе у јурисдикцију Русије“, рекао је за РТ Вјачеслав Харутјуњан, вицеконзул Русије у Барселони.

Забринута за здравље деце

 

Родитељи девојчица су веома забринути за њихово здравље – након два видео позива која су органи старатељства у Барселони дозволили Елени и њеном мужу, пар је био шокиран стањем деце. Старија девојчица је рекла да у прихватилишту није смела да се придржава дијете коју су јој лекари преписали.

Прочитајте још:  Руси о Евровизији: Благослов што нисмо били на "дугином" скупу
Последице по здравље детета могу бити веома тешке, наглашава њена мајка. Ланг цитира документе доктора своје ћерке, др Рамона Торма, који је пре неколико година навео породицу да се пресели из Швајцарске у Шпанију. Преселивши се са децом у Барселону, Елена је желела да њена ћерка благовремено добије сву неопходну медицинску негу од овог специјалисте.

„Доктор моје ћерке Рамон Тормо је најбољи на свету. Ово је специјалиста признат у Шпанији, Њујорку, Женеви “, објашњава Рускиња.

Према речима др Тормо, последице непоштовања правилне исхране за ћерку Елену могу бити веома озбиљне.

„Подсећам вас и са жаљењем вас обавештавам да у недостатку стриктног придржавања дијете без глутена, болести као што је не-Хочкинов лимфом, престају да постижу коначни раст (другим речима, (пацијент) може остати заувек мален у расту ), губитак коштане масе са раним развојем остеопеније / остеопорозе, чести преломи уз најмању повреду“, наводи докторка.

У интервјуу за РТ, Елена је додала да сада када је пар направио пометњу у медијима и окренуо се дипломатама, социјалне службе у Барселони покушавају да докажу да је мајка заплењених девојчица луда. Видевши како званичници у овој земљи лако могу да одведу и закључају децу у сиротиште, жена се озбиљно плаши да ће бити насилно смештена у психијатријску болницу.

„Веома се плашим и не желим да завршим живот на локалној психијатрији. Морам да будем добро да спасем децу. (Шпански званичници. – РТ ) немају аргумената против нас, па су одлучили да се извуку и докажу свој аргумент у одвођењу деце на било који начин како не би изгубили образ “, закључио је Ланг.

РТ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *