Отворено писмо на име господина Марка Стјепановића, главног уредника листа и портала „Блиц“

Поштовани господине Стјепановићу,

Дубоко смо разочарани текстом који је објављен на порталу „Blic.rs“ 5. септембра ове године под изричито провокативним насловом „Да ли Русија врбује наше студенте?“, а који промовише неосноване тврдње у вези са организацијом бесплатног студирања на водећим руским државним универзитетима.

Морамо, нажалост, признати да је у питању доследно кршење универзалних начела новинарске етике од стране Вашег листа. Овог пута ради се не само о безочном игнорисању чињеница, него и о томе да аутор чланка Марко Ташковић није ни покушао да добије коментар ни од институција, које спомиње у тексту, нити од експерата који би били упућени у тему.

Да не бисмо понављали измишљотине господина Ташковића и осталих „стручњака“, желимо да наведемо основне податке о програму бесплатног студирања на основним, мастер и докторским студијама у Русији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За реализацију програма високошколског образовања је више година задужена руска федерална агенција „Россотрудничество“ у сарадњи са својим представништвима у иностранству, односно Руским домовима. Познавање руског језика није обавезно, јер на факултетима у нашој земљи постоји систем припремних одељења, који омогућава будућим студентима да усаврше знања свих неопходних предмета.

Наведени програм размене студената је усаглашен са свим надлежним министарствима и ресорима Србије, а остварује се на основу реципроцитета. Дакле, сваке године Руски дом у Београду прослеђује званичан захтев Министарству образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије са молбом да се припреме предлози у односу на потребне смерове студија и број стипендија. Ове године, на пример, квота за Србију броји 122 места. Узгред, на исти начин српска страна расписује конкурс за упис руских студената на факултете угледних универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу.

Прочитајте још:  Кога на чело протеста: Григорије слуга Ватикана или Антоније Божији пастир?

Што се тиче русофобичних изјава господина Шормаза, нећемо их ни да коментаришемо. Чини се да господин Шормаз не поштује ни здрав разум, нити руководство своје странке које се залаже за суверену и независну спољну политику Београда, као и за даљи развој узајамно корисног руско-српског стратешког партнерства.

На крају напомињемо да Амбасада Русије у Србији, као и Руски дом у Београду, увек стоје на располагању за сва питања.
Молимо да уредништво портала „Blic.rs“ објави ово писмо у целости, уз извињење и званично демантовање лажних информација.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
Директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Отворено писмо руске амбасаде у Србији уреднику Блица

  1. ХАРЧЕНКО РАЗОЧАРАН !
    Господине Амбасадоре, не видим НИКАКАВ РАЗЛОГ за таква РАЗОЧАРАВАЊА.
    Ако до сада нисте упознати “БЛИЦ” нису никакве ДНЕВНЕ НОВИНЕ, то је само ЈЕДНА ОД ВИШЕ НАЦИСТИЧКИХ ЕКСПОЗИТУРА у Србнији, а у ВЛАСНИШТВУ нај ЈАЧЕ НАЦИСТИЧКЕ МЕДИЈСКЕ ГРУПАЦИЈЕ у СВЕТУ; “РИНГЕР АКСЕЛ СПРИНГЕР АГ”. То је ПОРОДИЧНА ФИРМА НАЦИСТИЧКОГ ИДЕОЛОГА Јоханна Рудолфа Рингиера, који је стварао ТУ ИДЕОЛОГИЈУ још за време ВАЈМАРСКЕ РЕПУБЛИКЕ. Сам Рингиер, изишао као млад из ЈЕЗУИТСКИХ КУХИЊА, жртвовао је цео живот на стварање НАЦИСТИЧКЕ ИДЕОЛОГИЈЕ, као ОФИЦИР ЈЕЗУИТА. По тој ИДЕОЛОГИЈИ Вајмарска Република је РАТОВАЛА цео ДВАДЕСЕТИ ВЕК.
    Г. Амбасадоре иза ТЕ НАЦИСТИЧКЕ МАШИНЕРИЈЕ стоје нај јаче НАЦИСТИЧКЕ ФОНДАЦИЈЕ у свету, а “КАДРОВЕ” ШКОЛУЈУ у “РИНГИРИЕРОВА ШКОЛА НОВИНАРСТВА”, (читај: школа за ШИРЕЊЕ НАЦИЗМА !)…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *