Званичник УН за храну упозорава да би криза приступачности ђубрива могла смањити глобалну производњу житарица за 40%

0
СБ УН нато

СБ УН

Више од шест месеци након почетка рата у Украјини, глобална криза ђубрива прети да изгладни планету јер су цене превисоке за неке пољопривреднике уочи следеће сезоне садње.

То је мишљење Максима Торера, главног економисте Организације за храну и пољопривреду (ФАО) Уједињених нација (УН), који је рекао за Блумберг ТВ да би повишене цене ђубрива могле да смање глобалну производњу житарица за више од 40% у наредној сезони садње.

Прочитајте још:  Европи прети несташица једне од основних животних намирница
Комбинујте прекиде у ланцу снабдевања храном због рата у Украјини и неуспешних усева широм света због екстремних временских услова – повећање производње хране са смањеним ђубривом следеће сезоне садње преко кључних земаља извозница могло би бити изазов.

Очекује се да ће високе цене ђубрива смањити светску производњу пиринча. Жито храни половину човечанства и од виталног је значаја за политичку и економску стабилност широм Азије и подсахарске Африке. Поремећаји у снабдевању могли би да изазову друштвене нестабилности у тим деловима света. Навели смо да је ризик од немира висок у наредних шест месеци.

Други званичници УН последњих недеља појачали су упозорења о кризи приступачности ђубрива. Цене у Северној Америци су достигле максимум, али остају 220% изнад нивоа почетком 2020.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Афричка развојна банка је упозорила да континенту недостаје два милиона метричких тона ђубрива.

„Заиста почињемо да вичемо са сваког торња да је криза ђубрива… а криза ђубрива је огромна“, рекао је за Политико један званичник УН који је говорио под условом да остане анониман.

Прочитајте још:  Смрт Наваљног: жртвовање пешака
Вештачка ђубрива садрже три основна састојка: азот, фосфор и калијум. Пољопривредници користе финални производ за повећање приноса – ако цене остану повишене због несташице, користиће се мање ђубрива, а жетве следеће сезоне ће се смањити, настављајући вишегодишњу кризу хране која би се могла само погоршати.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *