Столтенберг је најавио распоређивање нових снага НАТО-а на граници са Русијом

0

Јенс Столтенберг, Фото АП

НАТО ће распоредити нове снаге на источној граници и послати сигнал Русији да је спремна да брани своју територију. Ово је 9. септембра саопштио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Значајно јачамо наше присуство у источном делу алијансе. Истовремено, шаљемо јасан сигнал Москви да ће НАТО бранити сваки педаљ савезничке територије“, рекао је он новинарима након састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Раније 8. септембра, стални представник Русије при УН Василиј Небензја упозорио је да индиректна конфронтација између Северноатлантске алијансе и Русије, која се формирала у ратној зони у Украјини , само повећава ризик од директног сукоба између Русије и НАТО-а. .

Поред тога, истакао је водећу улогу блока у акцијама кијевског режима и подсетио на број страних инструктора у Украјини . Истовремено, снабдевање наоружањем западног типа неће променити постојећи однос снага и ток руске специјалне операције.

Главни уредник америчког конзервативца Патрик Бјукенен рекао је 3. септембра да је Вашингтон требало да усмери своје напоре на окончање украјинског сукоба, а не на његово подстицање. Према његовим речима, ширење НАТО-а на исток довело је до другог хладног рата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније, 16. августа, руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да су војне активности земаља чланица НАТО-а имале облик апсолутно антируске оријентације . Он је истакао да су значајне снаге из Сједињених Држава већ распоређене на континент , а број коалиционих трупа у источној и централној Европи значајно је порастао.

Истог дана, руски председник Владимир Путин објавио је да колективни Запад намерно уништава европски безбедносни систем . Руски лидер је истакао да се НАТО сада креће на исток, тамо изграђује своју војну инфраструктуру, распоређује системе противракетне одбране и повећава ударне способности офанзивних снага. Он је додао да су за одржавање хегемоније алијанси потребни сукоби.

Прочитајте још:  НАПАД НА МИНСК ОД ТРЕЋЕ СТРАНЕ? Русија ће то сматрати као напад на Москву

Раније, у јуну, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да се земље Европе и НАТО уједињују за рат са Русијом. Он је нагласио да ће Москва следити кораке које ће Брисел, као и Кијев и Кишињев, предузети након што им се додели статус кандидата за придруживање Европској унији.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *