Наставници без етике, мисле само на паре које добијају од издавача: Биолози бране спорне лекције

1

Национални просветни савет (НПС) обратио се свим релевантним научним институцијама са молбом да дају стручно мишљење о садржају уџбеника биологије за осми разред, чији је део у коме се ђацима објашњава полни и родни идентитет изазвао велику полемику у јавности.

Министар Бранко Ружић такође је затражио од Савета да поново преиспита наставни план и програм за овај предмет, након што је у јавности оспорен њихов садржај који објашњава категорије рода, које не препознаје Устав Србије, нити закони.

Савет је тако затражио стручно мишљење од Српског биолошког друштва и од катедри биолошких факултета у Србији, а у НПС истичу да ће после прибављања свих релевантних мишљења заказати ванредну седницу ради давања мишљења.

Истовремено, Српско биолошко друштво (СБД) доставило је Савету допис у коме се наводи да је ово друштво одржало састанак 13. септембра и донело закључке поводом дописа министра просвете Бранка Ружића упућеног НПС ради давања стручног мишљења за део програма наставе и учења биологије за осми разред.

– Део програма наставе и учења биологије за осми разред који се помиње у допису, а који се односи на исход: “Повежи промене настале у пубертету са деловањем хормона” и који се може реализовати кроз препоручени садржај “Биолошки смисао адолесценције”, родни и полни идентитет у контексту хормонске варијабилности”, у потпуности је усклађен са прихваћеним теоријама, чињеницама, закључцима и тумачењима биолошке науке – наводи се у закључцима СБД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додаје се, такође, да увидом у целокупни програм наставе и учења биологије за други циклус нигде није уочено да се излази из оквира биолошке науке, па чак и када је могуће да у другим областима људског деловања у јавности има другачије исказаних тумачења.

Прочитајте још:  Преминуо Срђан Новаковић

– Генетичка варијабилност не даје основе за развој предрасуда, стереотипа, дискриминације и насиља – наводе у СБД.

Да напоменемо, Српско биолошко друштво разматрало је лекцију у уџбенику биологије за осми разред, који је изадала издавачка кућа “Клет”.

Полемику у јавности, међутим, изазвале су конкретно лекције из уџбеника издавачке куће “Вулкан”. Но, лекције у оба уџбеника, иако нису исте, имају доста сличности.

Тако, у уџбенику “Клета”, каже се: “За разлику од полног идентитета, који је биолошки одређен јер се рађамо као особе мушког или женског пола, родни идентитет се формира током живота… Родни идентитет појединца може бити независан од тога који пол му је уписан на рођењу, иако се код већег дела популације род поклапа са биолошким полом…

Иста тема у уџбенику “Вулкана” обрађена је на следећи начин, па у лекцији “Полни и родни идентитет” пише: “С временом, свако од нас развија свој осећај припадности мушком или женском роду, то јест родни идентитет, а род и пол не морају се нужно поклапати код сваке особе…”

Иначе, министар Бранко Ружић је захтевао да се Национални просветни савет поново изјасни и да своју стручну оцену о томе да ли је такав програм у складу са научним теоријама које прихватају и по којима раде биолошки факултети, да ли се и кроз њих одражава национални интерес и, пре свега, да ли је то у најбољем интересу по образовање наше деце.

НАДЛЕЖАН МИНИСТАР, А НЕ НПС

НАЦИОНАЛНИ просетни савет напомиње да припремање, одобравање, избор, издавање, повлачење и праћење уџбеника и уџбеничког комплета, приручника и додатних наставних средстава за основну и средњу школу није у њиховој надлежности.

Прочитајте још:  ЕУФОР поново на бањалучким улицама

– То је уређено Законом о уџбеницима, па одлуку о прихватању или одбијању рукописа уџбеника, на основу предлога Завода за унапређивање образовања и васпитања, односно на основу стручне оцене комисије, доноси министар – наводе у НПС и напомињу да мишљење НПС није правно обавезујуће.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Наставници без етике, мисле само на паре које добијају од издавача: Биолози бране спорне лекције

  1. Изгледа да се та !ЛГБТ и још..” већ добро позиционирала у нашим органима одлучивања као и у српском биолошком друштву. Ово већ дуго траје и ми их у почетку нисмо схватали озбиљно. Сада је потребна оштра и јасна борба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *