Руски медији: Србија жели да постане стратешки партнер Сједињених Држава

0

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Власти Србије припремају споразум о стратешкој сарадњи са Сједињеним Америчким Државама у области енергетике . Ово је изјавила министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић, која је у понедељак одржала састанак са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом.

Према Михајловићевим речима, Србија је на почетку енергетске транзиције, „ потребно нам је искуство и знање оних који су испред нас у овом процесу ако желимо да повећамо производњу чисте енергије и постигнемо енергетску сигурност“.

Она је истакла и да су Београд и Вашингтон више од годину дана припремали нацрт споразума о стратешкој сарадњи у енергетици, “који би био важан корак у развоју односа Србије и САД у овој области”.

Прочитајте још:  Српски лекари напокон с Младићем: Прегледи данас и сутра, извештај по повратку у РС
Потпредседник Владе је додао да се у енергетском сектору Србије очекују нови велики пројекти , међу којима је један од најзначајнијих пројекат реверзибилне хибридне хидроелектране Ђердап 3, преноси Приме. Комбиновани капацитет хидроелектране могао би да достигне 2.400 мегавата, уз још 400 мегавата снаге ветра и сунца.

Вреди напоменути да ХЕ Ђердап 1 и Ђердап 2 раде на опреми произведеној у СССР-у и Русији.Електромашине и Електропривреда Србије су, у оквиру посете председника Русије Владимира Путина у јануару 2019. године Београду, потписали уговор о сарадња у модернизацији десет хидроагрегата ХЕ Џердап 2 .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче енергетске сарадње Русије и Србије, председник Александар Вучић је крајем августа цену по којој његова земља купује гас од Русије назвао „фантастичном“ .

“Потрошимо 3,2 милијарде кубних метара гаса. Од Русије добијамо 2 милијарде кубних метара, што је 63-64% свих наших потреба, плаћамо 800 милиона евра, фантастична цена! А за додатних 1,2 милијарде кубних метара. м гаса, платили бисмо 4,8 милијарди евра да смо куповали по садашњим ценама. На срећу, успели смо да купимо (гас) пре овог тешког времена, иначе бисмо банкротирали“, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Режим ће нас бодовати! Уводе се дигитални идентитети, ко нема довољно бодова…
Истовремено, треба напоменути да Зорана Михајловић стално врши нападе на Русију. На пример, недавно је оптужила нашу земљу да „злоупотреби“ пријатељство са Србијом .

“Све време слушамо да су Србија и Русија наши највећи пријатељи. Ако су нам пријатељи јер кажу да су пријатељи, онда није требало да планирају посету у овом тренутку”, рекла је Михајловићева. И истакла је да Србија треба да размишља о даљем путу који, према њеним речима, води ка Европској унији.

Правда.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *