Џаферовић поново злоупотребио говорницу у УН

0

„Не иде се у НАТО и тачка. Ако он хоће да иде, зашто не иде, ко му брани?”, коментар је српског члана Председништва БиХ Милорада Додика на говор његовог бошњачког колеге Шефика Џаферовића, који је пред Генералном скупштином УН пре неки дан говорио о намерама БиХ да се придружи овом војно-политичком савезу.

Додик је подсетио да „постоје људи из НАТО-а који говоре да та одлука није донета, као и Програм реформи који каже да се не прејудицира решење”. Подсећања ради, Програм реформи донет је као консензус, јер није било могуће постићи договор о такозваном Годишњем програму реформи (АНП) који је био предуслов за активацију Акционог плана за чланство (МАП) БиХ у НАТО-у, то јест предсобље самог чланства. Потом је комисија за интеграције у НАТО преименована у Комисију за сарадњу БиХ са НАТО-ом. Иначе, Скупштина РС је 2017. изгласала декларацију о војној неутралности.

Да су шавови који повезују БиХ све слабији како одмиче време од потписивања Дејтонског мировног споразума, можда најсликовитије показују догађаји на светској позорници, где политичке вође Бошњака не само да све учесталије износе ставове једног народа и тако дају за право онима који их оптужују за „монополизацију земље”, већ и то што се минулих година и не покушава наћи заједнички став три народа који би се посредством дипломатије представио свету. Последњи у низу неусаглашених говора десио се на заседању Генералне скупштине УН, где је Џаферовић микрофон искористио да светску јавност увери да се БиХ креће ка НАТО-у. Он је најновији став о НАТО-у изнео месец дана пред одлуку коју, уз неопходну подршку Русије, треба да донесе Савет безбедности УН о продужетку мисије Еуфора у БиХ, за шта се пре неки дан заложио и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у разговору с Владимиром Путином, председником Руске Федерације.

Међутим, лидер СДА Бакир Изетбеговић киван је на међународну заједницу што Додику уопште допушта да иде у Русију, па је ликовао рекавши да је „док Додик борави у Москви на Мањачу дошао НАТО”. На Мањачи је одржава војна вежба Оружаних снага БиХ, коју је оцењивао тим НАТО-а.

Прочитајте још:  ЕУФОР гомила нове снаге у БиХ
Додик је поновио да је Џаферовић у УН изнео свој став о прикључивању овом савезу, који је „парадигма његове политике и начин да се покаже да БиХ не функционише”. „Не функционише сада, а неће функционисати ни после избора”, навео је Додик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Младен Кременовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *