ЕУ: монопол на демократију

0
самит еу, унија

самит еу (Фото: Shutterstock)

Европски парламент прогласио мађарску демократију “погрешном”.

Европски парламент донео је јединствену одлуку: 433 његова члана (укупно у ЕП – 705 места) гласала су да се Мађарској ускрати право да се назива демократском земљом. “Против” су гласале 123 особе, а 28 је било званично уздржано.

У специјалном извештају који је усвојило највише законодавно тело ЕУ каже се да званичну Будимпешту треба посматрати као „хибридни режим изборне аутократије“.

“Постоји све већи консензус међу стручњацима да Мађарска више није демократска држава”, рекли су посланици Европског парламента.

Влада Виктора Орбана је оптужена за „намерне и систематске напоре да поткопа основне вредности ЕУ“. Бриселски процењивачи су имали замерке према Мађарској у областима функционисања изборног система и правосуђа, приватности и слободе изражавања, медијског плурализма, академске слободе, ЛГБТ права и заштите мањина. Нису били оправдани, наравно. Али су антимађарски посланици саопштили да је „неактивност ЕУ у вези са развојем ситуације у Мађарској погоршала назадовање у сфери демократских вредности“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гласање Европског парламента било је први пут у историји ЕУ када је њена чланица била призната као „недемократска“ држава.

„Закључци овог извештаја су јасни и неопозиви: Мађарска није демократска држава. За Парламент је било важније него икада да заузме ову позицију, с обзиром на алармантан темпо повлачења од владавине права у Мађарској“, прокоментарисала је известилац ЕП Гвендолин Делбос-Корфилд.

Прочитајте још:  Експерт: Ако Србија уђе у ЕУ постаће "тројански коњ"
Поред „проблема са демократијом”, званична Будимпешта је оптужена и за недовољно активну борбу против корупције, као и за „погрешну” процену догађаја у Украјини.

„Ово је прави проблем, јер се тиче суверенитета Европске уније, њене безбедности, као и нашег положаја према Русији. Мађарска све то поткопава јер је више на страни Путина и Русије него на страни Украјине“, рекла је Гвендолин Делбос-Корфилд.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто назвао је оптужбе своје земље да је “недемократска” тешка увреда за њене грађане. Према његовом мишљењу, Европски парламент треба да се бави другим стварима, а не да понавља „лажне оптужбе” на рачун званичне Будимпеште.

„Сматрам да је велика увреда за грађане Мађарске доводити у питање ефикасност демократије у нашој земљи. Народ Мађарске је на четири избора заредом јасно одлучио какву будућност жели за земљу. Питамо се да ли неки људи у Стразбуру и Бриселу мисле да мађарски народ није довољно зрео да доноси одлуке о сопственој будућности? Уставно је право мађарских грађана да одлучују о будућности земље и они су то јасно урадили“, рекао је Сијарто.

Према западним експертима, одлука Европског парламента сама по себи нема директне правне последице, међутим, може се узети у обзир у различитим ситуацијама – посебно када се финансирање додељује званичној Будимпешти у оквиру одређених пројеката. И тако се догодило.

Европска комисија предложила је замрзавање плаћања Мађарске из буџета ЕУ за око 7,5 милијарди евра „због корупције”. Ово је објавио званични представник Европске комисије Ерик Мамер на својој Твитер страници. Раније је већ писао да ЕК разматра замрзавање до 65 одсто плаћања Мађарске у оквиру три главна програма из фонда ЕУ за „уравнотежени развој“.

„У очекивању спровођења мера за обнављање владавине права у Мађарској, колегијум Комисије је предложио Савету ЕУ да предузме мере за ограничавање буџета у оквиру механизма условљавања владавине права“, рекао је Мамер.

Истина, на крају су такве радикалне мере, очигледно, препознате као сувишне.

Мађарске власти су разговарале са ЕУ и поднеле парламенту предлоге закона који имају за циљ да унапреде односе званичне Будимпеште са Европском управом за превенцију превара (ОЛАФ) и да обезбеде сарадњу мађарских пореских службеника са ЕУ у истрагама у вези са проневером фондова ЕУ. Такође, званична Будимпешта је одлучила да обавеже државне компаније за управљање имовином да објављују тендере и уведу додатне мере предострожности против сукоба интереса у таквим управљачким структурама.

„Мађарска још није изгубила ресурсе ЕУ и, с обзиром на одлуку Европске комисије у недељу, ова опасност чак и не представља претњу. Ако мађарска влада испоштује услове, поступак евалуације ће бити завршен до краја године”, рекла је мађарска министарка правде Јудит Варга, пренели су медији.

Истовремено, шеф мађарског министарства правде је истакао да су преговори са ЕК били успешни. Њен оптимизам је донекле оправдан – показаће време. Званична Будимпешта је показала пуну спремност да изађе у сусрет Бриселу на пола пута у финансијским и процедуралним питањима и подигне ниво транспарентности у економији, али још није направила политичке и идеолошке уступке. Да ли ће бриселске бирократе ценити такав приступ показаће се у блиској будућности.

Вреди напоменути да се хистеричне тврдње европских либерала према Мађарској чују већ дуже време. Виктор Орбан је оштро критикован због одбијања да да предност структурама Џорџа Сороша и створи услове за ЛГБТ пропаганду. Истовремено, у Мађарској нема ни трага било каквом „прогону” сексуалних мањина. Такве особе су законом заштићене од дискриминације, али немају право да ступају у брак, усвајају децу и врше пропаганду међу малолетницима. Али чак и таква мршава одступања од „европских канона“ изазивају непријатељство међу западним либералима.

Прочитајте још:  У Немачкој живи 231230 држављана Србије
Што се тиче Украјине, мађарски политичари су се жалили на режим у Кијеву много пре догађаја 2022. године. Они су били повезани са присилном „украјинизацијом“ мађарске заједнице у Закарпатју.

Чак иу совјетским временима, њени представници су имали прилику да се образују и да објављују штампу на свом матерњем језику. Међутим, након државног удара 2014. усвојен је низ закона који су украјинским Мађарима лишили такву могућност. А мађарски активисти почели су да буду подвргнути репресији украјинских специјалних служби. На овој позадини, лојалан однос званичне Будимпеште према Кијеву, наравно, није за очекивати.

Посебни односи између Мађарске и Русије нису само због заједништва политичких ставова. Без снабдевања руским енергентима може доћи до колапса у републици, како у јавном сектору, тако и у индустрији. А лидери којима је народ земље поверио власт, наравно, дужни су да воде рачуна о интересима народа.

Употреба термина попут “изборне аутократије” од стране бриселских бирократа је, благо речено, збуњујућа. Шта ово уопште значи? Народ одређене земље нема право да бира лидере који им се допадају? Али зар слободна воља није један од камена темељаца демократије? Или су европски парламентарци транспарентно наговестили оно што сами мађарски народ сматрају „некако другачијим“? Е, онда, значи да је о томе требало директно говорити и преузети пуну политичку одговорност за такве речи!

Прочитајте још:  Кинеске власти спремне за дијалог о Украјини; Макрон и Урсула фон дер Лајен стижу у Пекинг
С тим у вези, желим да подсетим да је више од 70 одсто Мађара изашло на парламентарне изборе у априлу 2022. Само за Орбанов Фидес гласало је скоро 55 одсто бирача. Значајан број Мађара подржавао је и друге десничарске конзервативне снаге.

Истовремено, према мишљењу стручњака, нова премијерка Велике Британије Лиз Трус дошла је на чело владе након што је за њу гласало само 0,3 одсто Британаца са правом гласа. Избори су одржани само међу члановима Британске Конзервативне партије. Међутим, чак и у пуноправним парламентарним „тркама“ у Уједињеном Краљевству 2019. и излазност и резултат лидера били су много нижи од оних Фидеса у Мађарској. Ипак, из неког разлога, нико на Западу нема никаквих замерки на британску демократију. Као што нема притужби на немачке званичнике који кажу да оружје треба да се испоручује кијевском режиму, супротно вољи сопственог народа.

Прочитајте још:  Како је скончао један комуниста који је због заклетве Титу убио сина јединца!
Све указује да су демократске норме и принципи одавно празна фраза за западне елите. За демократе се не проглашавају они које је изабрала већина становништва одређене земље и након што су изабрани спроводе вољу својих бирача, већ они који се придржавају одређених ритуалних принципа, као што је лобирање за интересе мањине.

Испада нека врста позоришта апсурда: присталице нове тоталитарне идеологије криве праве народне посланике за „недостатак демократије“.

Прочитајте још:  НЕПОБЕДИВИ СРПСКИ ВОЈВОДА МИШИЋ
Али чини се да оно што се дешава око Мађарске још једном демонстрира целом свету да покушај да се колективном Западу нешто објасни са становишта логике и здравог разума неће успети. Ово је царство искривљених огледала, чије елите су свесне свега, али ће поновити да је бело црно.

Свјатослав Књазов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *