Амерички чекић и европски ексери

0
европа европске, србија, еу

(фото:Факти.орг)

Први пут од Француске револуције постоје знаци могућег колапса европске цивилизације.

Чини се да је трансформација Европе у индустријску полупустињу којој су потребни долари да обнови своју економију и ЛНГ из иностранства за грејање домова чврсто завладала умовима политичара у свим престоницама Европске уније по команди Урсуле фон дер Лајен . Само то може објаснити економски ћорсокак у који се Европа налази.

Дојче банка је недавно поништила сопствену благу прогнозу рецесије јер је била превише оптимистична. Аналитичари сада очекују пад БДП-а еврозоне за 3 одсто до средине 2023. године. А то ће се догодити због увођења санкција Москви и одбијања руског горива. Индустрија Европе, губећи своје конкурентске предности (укључујући јефтину руску енергију), повукла је све секторе привреде.

Прочитајте још:  Санкције нису једнострана игра
Први пут од Француске револуције постоје знаци могућег колапса европске цивилизације, изграђене на „светим“ принципима приватне својине, слободног тржишта и демократије.

Чему се нада Стари свет, одсецајући корене сопствене економије? О демократији, која се претворила у њен антипод, срушила моралне норме и сада диже буку на европским трговима? Демократија која се отргла од демоса који га је некада изродио и уништава економију Европске уније по америчким „правилима“? Додуше, Вашингтон је играо политичку странку за контролу над Европом не без сјаја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упорност Ангеле Меркел у покушају да спасе енергетску независност Немачке од Сједињених Држава била је последња нада да се еврозона извуче из америчке омче. Напуштајући двориште зграде Министарства одбране у Берлину под „кишом црвених ружа“ (хит из 1974, популаран у ДДР-у), Анђела је била сигурна да је победила, напуштајући забрану пуштања у рад Северног тока. 2. Међутим, потценила је евроатлантску оданост Олафа Шолца. Овај је спреман да адут брже од Урсуле: 4. априла је одлучио да имовину Гаспрома пребаци под контролу Савезне мрежне агенције Немачке. У ствари, он је национализовао имовину руских акционара. Сада немачка агенција именује чланове одбора руске компаније и даје упутства менаџменту.

Последњи телефонски разговор председника Русије и немачке канцеларке одржан је 13. септембра и настављен је, напоменуо је Шолц, као и увек, пријатељским тоном. А три дана касније, канцелар је објавио да преузима Росњефт и преноси његове рафинеријске јединице ПЦК Сцхведт, МиРо и Баиерноил истој Федералној агенцији .

Како преноси Радио Слобода, признат у Руској Федерацији као страни агент, ** Немачка је то учинила као корак ка јачању енергетске безбедности земље у позадини смањења производње нафте и гаса Москве као одговора на санкције Запада. Роснефт Деутсцхланд чини око 12 одсто немачких рафинеријских капацитета и једна је од највећих рафинерија у земљи. Сада ће се „администрација повереника супротставити надолазећој претњи безбедности снабдевања енергијом“ – управо тој претњи коју је Немачка сама себи створила.

„Имовина је свето и неприкосновено право“, каже члан 17. Декларације о правима човека и грађанина. Овај основни принцип западне демократије – неприкосновеност приватне својине – по први пут је оборен. „Ова одлука је незаконита и, у ствари, представља експропријацију удела као резултат ситуације коју су намерно створиле релевантне санкције ЕУ и радње немачких и пољских регулатора, чија је сврха била заплена имовине “, наводи се у седишту Росњефта. рекао. (Занимљиво, али раније нико није слутио да руске компаније које послују на Западу могу бити експроприсане?).

Санкције које крше принцип слободне трговине познате су Западу. Они су примењени у Русији још 1917. године. А сада су постали главно оруђе за рушење енергетских уговора са Русијом. А Бриселу се чинило да ће санкције сада сигурно „растргнути руску економију у комадиће“. Међутим, нешто је почело да кида унутар Европе.

Прочитајте још:  Кинеско министарство спољних послова: Дестабилизујућа улога САД у свету изазива праву забринутост
Италијанске власти су се побуниле: за разлику од немачких, одбиле су да ограниче права власника рафинерије Лукоил на Сицилији. Ова фабрика чини око 20% прерађивачких капацитета Италије, а фабрика добија до 40% сировина из Русије.

А у Даблину се побунила Регулаторна комисија за јавна предузећа (ЦРУ) изјављујући да никоме неће искључити струју у кризи, упркос дуговима за плаћање. Влада је у паници смањила ПДВ на природни гас, сечку и огревно дрво за домаћу потрошњу са 21% на 5%, чиме је потрошачима уштеђено скоро 210 милиона евра.

Мадрид хитно смањује порезе на струју за 80 одсто “како би помогао породицама и предузећима у суочавању са енергетском кризом”, рекао је премијер Педро Санчез.

У Братислави деца неће моћи да иду у школу петком јер ће државни службеници сада понедељком и петком радити на даљину.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине бацају гранате из хеликоптера на становнике Харковске области
Па Брисел спрема нове санкције Русији. Следећи пакет казнених мера биће усмерен на „значајније секторе руске привреде и наставиће да циља на људе одговорне за агресију на Украјину“, обећао је Џозеп Борел из Њујорка.

Ако се вратимо у Немачку, канцелар Шолц је, уништивши односе са великим добављачем горива, жртвовао интересе земље. Одговор на питање „зашто“ није тежак: функција заштите националних интереса у свим сферама живота Европљана је деградирала и преноси се на Брисел, који следи узору Вашингтона.

… У октобру 2015. године, приликом закључивања споразума о Транспацифичком трговинском партнерству, амерички председник Барак Обама је рекао: „Не можемо дозволити да земље попут Кине пишу правила глобалне економије. Морамо сами да напишемо ова правила…“ Исти Обама, говорећи војсци на Вест Поинту 28. маја 2014. и рекавши да су Сједињене Државе спремне да употребе војну силу „једнострано“, додао је: „Оно што имамо у нашој руке су најбољи у чекићу на свету не значи да је сваки проблем ексер . ” Међутим, прошло је осам година, а сада амерички чекић самоуверено удара у европске ексере.

Елена Пустовојтова/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *