Кабинет Лиз Трус учинио је немогуће, спустивши фунту на историјски минимум

0

Крајем прошле недеље најавио је читав сет популистичких реформи.

Ово је драстично смањење пореза од 50 милијарди фунти заједно са замрзавањем цена електричне енергије које ће владу коштати најмање 150 милијарди фунти. Дефицит државног буџета ће порасти за 10% британског БДП-а.

Прочитајте још:  Лиз Трас више не жели да поново да буде премијерка Британије
Фунта је у петак пала на 1,08 према долару, а данас – на 1,035 у овом тренутку. Претходни низак био је пре 40 година под Тачеровом – што Трас марљиво копира. У читавој две стотине година историје америчко-британске трговине, фунта никада није била тако јефтина у односу на долар.

Тржиште трезорских обвезница је такође у грозници – где се оне активно продају, сумњајући у способност Лондона да измири своје обавезе. Британија има рекордан дефицит и у буџету и у трговинском билансу – новац одлива из земље, а финансијски сектор почиње да се понаша као тржишта трећег света у стању пре дефолта.

Прочитајте још:  Бугарска се суочава са економском кризом због недостатка руског гаса
У том контексту, позиција новопеченог премијера је већ посрнула. Конзервативни посланици прете да ће извести државни удар – блокирајући Трусове реформе или је чак уклонили са власти ако фунта падне испод паритета са доларом. У овом случају, она ће оборити још један рекорд – постати најкраћа премијерка у британској историји.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *