Екуменизам на делу – бечка Црква Фрање Асишког постала Богородичин храм

0

херцеговачки епископ димитрије, екуменизам

У бечкој Цркви Фрање Асишког одржана је свечана примопредаја којом је она постала Богородичин храм Аустријске епархије Српске православне цркве. Примопредаји су присуствовали високи званичници обе црквене хијерархије, а представљали су их кардинал Кристоф Шенборн и владика аустријски Андреј.

Црква у Маjдлингу је подигнута пре четири деценије у исто време када и велико стамбено насеље на јужном потезу Беча. У међувремену, број католика у околини је пао што надбискупију ставља у дилему – или профанизација објекта или уступањe некој од сестринских цркава. Аустрија се, за разлику од преовлађујућег европског тренда, увек одлучује за ово друго.

Прочитајте још:  Немачки министар финансија Линднер:Немачка постаје све сиромашнија
Како је бечка епархија Српске православне цркве последњих година једна од најдинамичнијих хришћанских заједница – црква је после кратких преговора променила власника и од католичке постала православна.

“Становништво се овде променило. Мање је католика, али има других хришћана. У крају живи много православних Срба. Једном црква треба да остане увек црква и зато сам срећан због решења да Српска православна црква преузме ову цркву. Имамо истог Бога, истог Исуса Христа, у главним питањима вере се слажемо. Имамо историју која нас некад раздваја, али то је историја у прошлости”, истакао је кардинал и надбискуп Кристоф Шенборн.

Ово је већ друга бечка црква у последњих десет година коју српска православна општина добија на поклон, у овом случају скоро на поклон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Моје срце је пуно среће зато што у овом округу у Бечу живи огроман број нашег српског верујућег народа. Овде у Бечу може да се уочи једна врло солидна побожност код нашег народа и није случајно што су наше цркве препуњене и били смо принуђени да молимо сестринску католичку цркву да нам стави на располагање још једну цркву и ми смо пресрећни што смо дошли у овај храм овде у 12. округу”, поручио је владика Андреј, Епархија аустријско-швајцарска.

Прочитајте још:  Немачка посланица се лично уверила: Срби на КиМ живе у сталном страху
Екумена је технички појам, али овде су улози много већи. Да ли се православци и католици на терену, локално, осећају као припадници једног религиозног и етничког круга и да ли их њихове цркве у томе подржавају – данас у Бечу одговор је – да, оне то чине.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *