Куба на референдуму одобрила истополне бракове

1

(Фото: EPA/JJ GUILLEN)

Становници Кубе одобрили су на референдуму нови породични закон којим се омогућава склапање истополних бракова и усвајање деце истополним партнерима, саопштили су данас званичници у Хавани.

Законом, који има више од 400 чланова, редефинисана су и права деце и родитеља њихових родитеља, а реформе су наишле на неоуобичајено снажан, отворен отпор све јачег клерикалног покрета на комунистичкој Куби, као и дела становништва, упркос опсежној владиној кампањи у корист законских решења, укључујући снажну медијску кампању и хиљаде информативних састанака са грађанима широм ове острвске земље.

Како је изјавила председница Националног изборног савета Алина Балсеиро Гутјерес, за прихватање закона гласало је 66,9 одсто грађана који су изашли на референдум, док је 33,1 одсто било против, а остало је да се преброје гласови у још неколико места, преноси Бета.

Избори на Куби, на којима не сме учествовати ниједна друга странка сем владајуће Комунистичке, рутински доводи до изборних победа са подршком већом од 90 одсто, што је био случај и са изменама Устава из 2019. године.

Законом се одобравају сурогатско материнство, шира права за бабе и деде у погледу њихове унучади, заштита старих лица и мере против родно заснованог насиља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претходно је нови породични закон усвојила кубанска Народна скупштина, после вишегодишње дебате.

Једна од кључних промотерки реформи је Маријела Кастро, директорка Националног центра за сексуално образовање. Она је ћерка бившег председника Кубе Раула Кастра и нећака његовог брата, вође кубанске револуције Фидела.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Куба на референдуму одобрила истополне бракове

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *