„Србија надгледа дешавања у окружењу“: Ако дође до нуклеарног акцидента – шта грађани треба да раде

1

(фото:Илустрација)

Директор Директората за радијацију и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов рекао је да се због тренутне ситуације у Запорожју врше мерења и надгледа свакодневно шта се дешава у окружењу. Онога тренутка уколико дође до било чега озбиљног, ми ћемо реаговати, посаветоваћемо грађане, имамо план у случају акцидента, напоменуо је он.

Велинов, који учествује на Генералној конференцији Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Бечу, је додао да не треба куповати јод.

ИАЕА упозорава – око Запорошке нуклеарке треба хитно направити заштитну зону. Први човек те Агенције потврдио је да су почеле консултације са представницима Украјине и Русије о том питању.

Србија је чланица ИАЕА која броји 175 земаља и прати сва дешавања која се тичу нуклеарне безбедности. Све одлуке, све прописе Међународне агенције за атомску енергију као и њене активности прати Директорат за нуклеарну сигурност Србије.

Директор Директората за радијацију и нуклеарну безбедност и сигурност Србије Слађан Велинов рекао је за РТС да Србија мери ниво радијације.
“Ми меримо годишњим мониторингом, али због тренутне кризе меримо и гледамо свакодневно шта се дешава у окружењу”, рекао је Велинов.
Европске мерне станице показују нам било шта да се деси – ми ћемо исте секинде реаговати. Ако дође до нестанка струје, било чега на самој станици у Запорожју, пратићемо околне станице које су у кругу од пар километара и онда видети да се било шта дешава, објаснио је Велинов.
Одговарајући на питање колико Србија има мерних станица и да ли су резултати зрачења доступни јавности, Велинов каже да су резултати доступни на њиховом сајту а да Србија има девет станица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Митски бројеви: Мистерија косовске демографије

Од Европске комисије добили смо пројекат, а почетком следеће године добићемо још 33 станице јер нам је циљ да покријемо све веће градове у Србији, да обновимо цео систем и да га модернизујемо баш због безбедности која је неопходна и због праћења целог система.
Уколико дође до акцидента, колико су грађани у опасности?

Велинов је указао да ако дође до акцидента у самом Запорожју, то је удаљено више од 2.000 километара од Србије и додао да нема потребе за бригом.

“Нема потребе за бригом. Ми ћемо тог тренутка ако се нешто деси контролисати храну која долази оданде и контролисаћемо воду, иначе нема потребе за куповином јода, то је удаљено више од 2.000 километара”, указао је Велинов.

“Ове године смо увели Џеј-Родов систем, он показује уколико дође до било каквог зрачења а убаце се метеоролошки подаци – куда иде облак, шта се дешава – даје нам све аспекте шта можемо да очекујемо и како да се понашамо”, објаснио је Велинов.

Каква је процедура у случају неког нуклеарног акцидента

“У случају да дође до било каквог нукеларног инцидента само слушајте наше информације. То је основно и главно, јер једино ми имамо праве и нформације што се тиче таквих ствари”, подвукао је Велинов.

Велинов је рекао да у Бечу имају билатералне састанке са потписницима уговора са земљама у окружењу.
“Сутра ћу имати састанке са Мађарима и знаћемо тачно шта се дешава код њих у Пакшу. Они ће видети каква су наша мерења што се тиче радиоактивности, комплетан мониторинг и они ће нама дати свој”, каже Велинов.

Прочитајте још:  МУП: Људима претили батинама да гласају за одређену листу

Велинов је поручио грађанима да нема разлога за бригу.

“Пратимо све, гледамо, праве инфомације које дођу, доћи ће од нас: Онога тренутка ако дође до било чега озбиљног, ми ћемо реаговати, посаветоваћемо грађане: Имамо план у случају акцидента”, закључио је Велинов.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„Србија надгледа дешавања у окружењу“: Ако дође до нуклеарног акцидента – шта грађани треба да раде

  1. Pa to smo učili u JNA. Kad se čuje komanda “atomski sa desna” to znači da je levo od tebe blato. Onda treba da brzo zadigneš okovratnik, navučeš manžetne preko šaka i baciš se na zemlju tj u to blato. Kad prođe, ustaneš, otreseš prašinu, spustiš kragnu, podigneš manžetne i produžiš dalje onako blatnjav, ali živ i zdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *