Велики светски Потрес: Kина почела продају америчког јавног дуга

0

Лицем у лице: долар и јуан (Фото EPA-EFE/Wu Hong)

Kина је значајно смањила своја улагања у државни дуг Сједињених Држава. Ове податке је поделио јапански новинар Иори Kавате.
Током протеклих неколико месеци, кинеске инвестиције у америчке државне обвезнице су смањене за 9%, и износиле су 970 милијарди долара од јула 2022. Пекинг продаје америчке хартије од вредности из страха да не понови судбину Русије, која је била под санкцијама. Ово преноси публикација „Никкеи Асиа“.

„Овај пад је највећи од 2016. То се поклопило са повећањем удела у трезорима на Kајманским острвима од 38,5 милијарди долара, и на Бермудским острвима од 7 милијарди долара, оба позната пореска раја. То сугерише да Kина крије део своје доларске имовине у јурисдикцијама, које ће јој омогућити да заобиђе западне санкције“, напомиње аутор јапанске публикације.

Kинеске власти објашњавају продају дуга америчке владе намером, да се избегну ризици повезани са повећањем стопа од стране америчких Федералних резерви.

Међутим, већина стручњака се слаже, да је то урађено збод санкција које је Запад увео Русији, услед чега је замрзнут део девизних резерви Руске Федерације. Kина страхује да би такве мере могле бити примењене на њу, па се ослобађа ризичне имовине.

„Пекинг би могао да буде одсечен од великог дела својих девизних резерви, које прелазе 3 трилиона долара, са огромним импликацијама на кинеску економију“, рекао је колумниста „Никкеи Асиа“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поступци Kине значе, да се све мање ослања на амерички долар, као своју главну валуту за измирење трговинских плаћања.

Русија следи сличан курс, и почела је све више да користи кинески јуан у међународним трговинским трансакцијама. Према СВИФТ-у, Руска Федерација је у јулу била на трећем месту у свету, по броју плаћања у кинеској валути.

Прочитајте још:  Шта сад или како легализовати бунт против велеиздаје

Вебтрибуне

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *