Зашто је хиљадама хасида у Украјини дозвољено да се моле, а православним хришћанима није?

0

(фото:Наука и култура)

Адвокатica је напоменуla да се хиљаде јеврејских ходочасника слободно окупља на масовним молитвама, док се митрополиту Лонгину суди због организовања литије.

До 26. септембра 2022. године у Уман је стигло више од 23.000 јеврејских ходочасника, који се слободно окупљају на масовне молитве, док је против настојатеља Банченског манастира митрополита Лонгина састављен протокол због организовања много мањег молитвеног хода, напоменуа је помоћница – консултант заменика Камјанец-Подолског Градског већа, адвокат и старешина Свеукрајинског сестринства Марије Магдалине Викторија Кохановска.

Према писању медија, у Уману је одржана масовна молитва Тикун ха-Клали у којој је учествовало на хиљаде брацлавских хасида. „Не постоји протокол и нема забране масовног догађаја“, нагласила је активиста за људска права.

Истовремено, написала је она, полиција је 24. септембра сачинила записник против Владике Лонгина и против једног верника УПЦ: „Он није био организатор догађаја, он је ходао са молитвом Богу.“

„Остаје само да се радујемо за хасиде. Њихова права да слободно практикују своју веру у Украјини поуздано су заштићена и обезбеђена од стране украјинске државе. Такође, њихову заједничку молитву нико не прогони нити ограничава… Заузврат, православни хришћанин, грађанин Украјине у својој земљи, пробудивши се ујутру, никада не може бити сигуран да му црква није заплењена, спаљена или оскрнављена“, напоменула је активисткиња за људска права и додала да доживљава „бол и очај због наше Украјине и двоструких стандарда“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је писао СПЖ, митрополит Лонгин се обратио председнику због заузимања цркава од стране такозване УПЦ.

Борба за веру

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *