ЕК тражи санкције и за оне који помажу Русији да их заобиђе

0
русија

(Фото: Anatoly Sapronyenko/AFP Photo)

Предлог осмог пакета санкција Русији који је представила Европска комисија укључује и санкционисање особа које помажу у заобилажењу санкција. „Уводимо нову категорију, у којој ћемо моћи да ставимо на списак појединце ако заобилазе санкције. На пример, ако купе робу у Европској унији, унесу је у трећу земљу, а затим у Русију, то ће бити заобилажење санкција и ти појединци могу се наћи на списку санкционисаних. Мислим да ће то имати велики ефекат одвраћања”, рекла је председница Комисије Урсула фон дер Лајен, преноси Танјуг. Она је истакла да су досадашње санкције ЕУ тешко погодиле режим руског председника Владимира Путина.

„Оне су му отежале финансирање рата и сада појачавамо напоре у том правцу”, рекла је званичница ЕК.

Европска унија је већ раније донела одлуку о забрани увоза руске сирове нафте које се превози танкерима и која ступа на снагу 5. децембра.

Недавно је група најразвијенијих земаља Г7 предложила да се уведе ограничење цена руске нафте за треће земље и сада у том правцу иде и предлог Комисије.

„Знамо да је неким земљама у развоју и даље потребна руска нафта по ниској цени. У данашњем пакету ми постављамо правни оквир за увођење ограничења цене руске нафте за треће земље. То ће с једне стране смањити руске приходе од продаје нафте, а с друге одржаће стабилним глобална енергетска тржишта”, рекла је фон дер Лајен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нови, осми пакет санкција укључује додавање још 1.300 физичких и правних лица на списак санкционисаних, опсежну забрану увоза, чиме ће Русија остати без прихода од седам милијарди евра, као и забрану извоза више кључних технологија у Русију.

Прочитајте још:  Kинеска докторка и вирусолог Ли Менг Јан, која је побегла из Кине: Објавићу доказе да је коронавирус створио човек, као и зашто је направљен у лабораторији у Вухану

Предлаже се и да држављани ЕУ више не могу бити у управним одборима руских државних предузећа.

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *