ЕУ тражи увођење санкције Ирану због гушења протеста и смрти Махсе Амин

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је да жели да Европска унија уведе санкције Ирану због смрти 22-годишње Махсе Амини у полицијском притвору и гушења демонстрација.

„Иранске власти морају одмах прекинути своје брутално поступање према демонстрантима”, рекла је немачка министарка, позивајући се на истрагу о смрти Махсе Амини и оне који због тога протестују, преноси Танјуг.

Наводи се да је ЕУ блок последњи пут договорио санкције за људска права Техерану 2021. године.

Додаје се, међутим, да ниједан Иранац није стављен на ту листу од 2013. године пошто је ЕУ избегавала да наљути Иран у нади да ће сачувати нуклеарни споразум који је Техеран потписао са светским силама 2015. године.Тренутно је на снази низ санкција за око 90 иранских појединаца, а које се обнављају сваког априла.

Америка је 22. септембра увела санкције иранској полицији за морал због навода о злостављању иранских жена, сматрајући да је та јединица одговорна за смрт Махсе Амини, након што је ухапсила у Техерану јер је носила „неприкладну одећу”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Француско министарство спољних послова наговестило је у понедељак да ће подржати санкције, наводећи у саопштењу да Париз испитује доступне опције за реаговање блока у случају „нових масовних злоупотреба права жена и људских права у Ирану”.

„Европска унија наставиће да разматра све опције које су јој на располагању уочи следећег Савета за спољне послове, како би се бавила убиством Махсе Амини и начином на који су иранске безбедносне снаге реаговале на демонстрације које су уследиле”, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Џозеп Борељ.

Прочитајте још:  Кадиров: Морамо предузети драстичне и силовите мере

Ирански председник Ебрахим Раиси истакао је у среду да је смрт Аминијеве „ожалостила” све у Исламској републици, али је упозорио да „хаос неће бити толерисан усред ширења насилних протеста”.

Ирански званичници кажу да је 41 особа, укључујући припаднике полиције и провладине милиције, погинула у протестима широм земље, али су иранске групе за људска права пријавиле већи број жртава.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *