У ШПАНИЈИ СЕ УВОДИ “СОЛИДАРНИ ПОРЕЗ”: Милиони радника могло би имати користи од овог смањења пореза

0
шпанија

Шпанија

Шпанска влада је договорила пакет фискалних мера који подразумева смањење пореза на доходак грађана са ниским и средњим примањима, оним која су испод 21.000 евра бруто годишње.

Та цифра није изабрана случајно, јер је средња плата око 21.000 евра годишње, пише Ел Паис.

Поред тога, извршна власт је најавила да ће повећати стопе пореза на доходак физичких лица које се наплаћују на приходе од штедње и договорила “солидарни порез” који ће бити на снази 2023. и 2024. за имовину већу од три милиона евра.

Министарка финансија Марија Хесус Монтеро предвиђа да ће се тако прикупити максимално 1.500 милиона евра од 23.000 великих пореских обвезника.

Између четири и пет милиона радника могло би имати користи од овог смањења пореза, а Министарство наводи неколико примера како би та мера утицала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ожењени радник са двоје деце заједничком пријавом пореза на доходак и платом од 19.000 евра престао би да плаћа 331 евро. Пензионер са примањем од 16.500 евра уштедео би 689 евра, а радник без партнера и са двоје деце, који зарађује 18.500 евра, имао би бенефицију од 516 евра.

Нови порез на богате назван “солидарни порез”, биће на снази привремено током 2023. и 2024. године, а плаћаће га они који поседују имовину вредности изнад три милиона евра.

Од ове цифре до имовине од пет милиона евра стопа ће бити 1,7 одсто. Између пет и десет милиона 2,1 одсто, а за имовину већу од 10 милиона евра 3,5 одсто.

У Министарству финансија процењују да ће то утицати на 23.000 пореских обвезника.

Прочитајте још:  Србија се задужила милијарду евра дванаестогодишњом обвезницом

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *