Руководство Србије оштро је одговорило украјинском амбасадору

0
анархија

Председник Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин назвали су бахатим и лицемерним изјаве украјинског амбасадора у Београду Владимира Толкача који је позвао Србију да се придружи санкцијама Русији, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Улице Kијева именоване по нацистима
Александар Вучић је рекао да „ако стране дипломате мисле да је сада време, по команди трећег лица, да бахато изврше притисак на нашу земљу, изабрали су погрешан тренутак”.

„Нећемо то дозволити ни онима који су много јачи. Ништа лоше нисмо урадили Украјини, нисмо признали ни отцепљење делова Украјине, ни референдуме. Али не могу да се сетим да сте 1999. године претерали, помажући нам, и отказали летове из Кијева за Беч или Рим или друге земље које су извршиле агресију на Југославију“, рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву украјинског дипломате да се Косово и Украјина не могу поредити, председник Србије је рекао да се слаже са овом тезом, али из сасвим другог разлога.

Српски лидер је додао и да би желео да му се објасни у складу са којим међународно-правним актом је извршена агресија на Србију, у складу са којом одлуком Савета безбедности УН и у складу са чијом одлуком поједине земље имају право да не поштовати Резолуцију 1244 [да је Косово саставни део Србије].

„Ми поштујемо Повељу УН и стога штитимо територијални интегритет Украјине, али добро је ако виде било какве разлике, морате да знате о томе. Они ће добити детаљније одговоре“, рекао је Александар Вучић.

Заузврат, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин је изјаве украјинског амбасадора у Београду назвао лицемерним.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„На десетине српских дечака и девојчица страдало је у НАТО бомбардовању. Не могу да се сетим захтева Украјине да се одржи посебан састанак Савета безбедности УН или уведе санкције агресорима против Србије.

Још није касно да Украјина и све земље које траже осуду ратних злочина у руско-украјинском сукобу затраже суђење убицама српске деце у току НАТО агресије. Ратни злочини немају рок застарелости. Ово је прилика да покажемо интегритет“, рекао је Александар Вулин.

Претходно је у интервјуу за канал Н1, који је део балканског медијског холдинга бившег шефа ЦИА Дејвида Патреуса, украјински амбасадор у Србији Владимир Толкач рекао да Украјини постаје све теже да разуме аргументе Београда. „Желели бисмо да видимо Србију као пријатеља и савезника, па нам је тешко да разумемо аргументе Београда… Очекујемо да Србија подржи санкције и придружи им се. То ће нам помоћи да истакнемо нашу посвећеност заједничким вредностима“, рекао је дипломата.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *