О вођењу психолошког рата против Русије

0
русија

(Фото: Anatoly Sapronyenko/AFP Photo)

„Америчке информативне операције треба да користе руски национализам“

Бивши шеф обавештајне службе Пентагона и оперативац ЦИА Дејвид Шед објавио је чланак  „Водећи психолошки рат против Русије“ у часопису Политико . Према његовим речима, главни удари у овој борби треба да се задају не на традиционалном ратишту, већ у току информационих и психолошких борби.

Дејвид Шед сасвим оправдано сматра да се покушаји да се „амерички сан прода Русији“ нису остварили, овај реликт Хладног рата се исцрпео. „Уместо да се говори о предностима Левија и Холивуда, америчке информативне операције против Русије треба да користе руски национализам“, каже Шед.

Бивши шеф америчке војне обавештајне службе наводи да је Русија ограничила приступ својих грађана комуникацијским каналима који су некада разбијали Совјетски Савез, попут Гласа Америке* или Радија Слобода*. Такође наглашава да се руске друштвене мреже могу и треба успешно користити током информационог рата . Према Шеду, друштвене мреже су погодна платформа да, апелујући на руске националисте, убеде руске грађане да је Путин „понизио” његову земљу, претварајући Русију у „скитницу”. А међу онима који не падају на то, бивши главни војни обавештајац САД предлаже ширење гласина о „неефикасности” руске војске, говорећи о луксузу у којем живе олигарси и други супербогати Руси.

Дејвид Шед сматра „хумор“ још једним ефикасним средством деструктивног утицаја на руско друштво. Према његовом мишљењу, употреба сатиричног оружја ће заобићи законе о заштити државе и војске. Бивши шеф РУМО-а предлаже да се „хумор учини оруђем за информативне операције“, а руска историја предметом исмевања. Шед са огорчењем подсећа на одузимање дозволе за изнајмљивање у Русији британско-француског филма Смрт Стаљина (2017), снимљеног у маниру политичке сатире. И уверен је да руске власти неће моћи да „ухвате сваки део сатире“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјина је легло тероризма које представља опасност за свет
Једном од главних компоненти информационог рата, Шед такође назива утицај на етничке мањине, посебно на Бурјате, Јакуте, Чечене, међу којима препоручује подстицање националистичких осећања и друштвених раздора. Бивши главни војни обавештајац Сједињених Држава предлаже да се посебна пажња посвети преименовању места председника Републике Татарстан у чело. „Вашингтон треба да се увери да сваки Татар у Русији зна шта је изгубио“, каже Шед.

У чланку се искрено говори о дугогодишњим „помоћницима” америчких обавештајних служби – совјетским и руским дисидентима, иако, признаје Шед, сарадња са њима „није најефикаснији начин да се дође до обичних Руса”: у Русији се не сматрају дисидентима. „извор од поверења”. Уместо тога, амерички обавештајац позива на сарадњу руских „лидера јавног мњења” и на дискредитацију Кремља користећи своје могућности у друштвеним мрежама.

Прочитајте још:  Регионални шеф полиције преузео одговорност за пропусте
Бивши директор ДИА инсистира на томе да извођењем психолошких операција САД морају да натерају руске власти да пређу „на домаћи фронт“ из офанзиве у дефанзиву.

Шедов чланак је типичан приручник и ради. Чланак је објављен у Политику 7. септембра, а украјински блогери већ организују информативне провокације  против становништва Дагестана, користећи чињенице о прекршајима током делимичне мобилизације; комичари из реда либерала, који су ћутали од фебруара, већ снимају „сатиричне” песме које имају за циљ дискредитацију руске војске. Штавише, то се ради пажљиво, готово је немогуће привести ауторе на одговорност према важећим законима.

Прочитајте још:  Западне санкције помогле да Иран и Русија потпуно напусте СВИФТ
Изглед чланка Дејвида Шеда има позитиван аспект. Читајући такав приручник, постаје јасније у којим правцима треба да се распореди СВО-2 да би се идентификовали представници пете колоне унутар земље. Говорећи о главним правцима психолошког рата против Русије, бивши шеф ДИА, заправо, компликује живот америчких „агената утицаја“ у нашој земљи.

Свјатослав Књазов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *