НАТО све теже скрива учешће у сукобу

0
нато

(фото:Белта)

Украјинска војска и даље држе стратешки источни град Бахмут упркос поновљеним руским нападима, док је ситуација у региону Донбаса и даље веома тешка, изјавио је вечерас Володимир Зеленски у свом обраћању на Телеграму.

Он је рекао да су руске ракете и беспилотне летелице наставиле да гађају украјинске градове, узрокујући разарања и жртве, преноси Танјуг.

Бајденов необичан савет: Без озбиљних веза пре 30. године

„Активне борбе се настављају у различитим областима фронта. Веома тешка ситуација је и даље у Доњецкој и Луганској области”, рекао је Зеленски.

Он је додао да је најтежа ситуација у правцу Бахмута, као и претходних дана, али да држе своје позиције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Украјински председник такође тврди да је скоро 65.000 Руса убијено од почетка сукоба у тој земљи, што је број који се далеко разликује од процене званичне Москве, наводи Ројтерс.

У Новој Каховки у Херсонској области шести пут данас активирана је сирена за ваздушну опасност, а према речима локалних власти, руске ПВО снаге одбијају артиљеријски напад украјинске војске.

Како се наводи, забележено је шест експлозија у ваздуху.

Истовремено, украјинска војска је лансирала шест пројектила и осам мина на Доњецк и Новобахмутовку у Доњецкој Народној Републици.

У тим нападима коришћена је артиљерија калибра 155 милиметара, коју користе НАТО чланице, наводи исти извор.

Вицепремијерка Украјине Олга Стефанишина изјавила је да је НАТО фактички умешан у украјински конфликт.

Она је у интервјуу за лист „Њузвик“ рекла да Русија убира „искуство борбе против НАТО, будући да је украјинска војска обучена према стандардима Алијансе, а још је и опремљена њеним наоружањем“.

Прочитајте још:  Брига их за народ: Украјина пали своја поља пшенице

„Верујте ми, руске службе прикупљају све те информације“, навела је она.

Француска ће обучавати на свом тлу око 2.000 украјинских војника, изјавио је француски министар одбране Себастијен Лекорни.

„Ти (украјински) војници ће бити распоређени у наше јединице током неколико недеља“, рекао је Лекорни и додао да ће обука бити у три фазе – општа борбена обука, специфична обука логистике коју је тражила Украјина, и обука на примљеној војној опреми.

Лекорни је рекао да Француска поступа поштујући законе, јер земља није у рату. Украјини ће бити испоручени и противваздушни одбрамбени системи Кротал што је недавно најавио председник Француске Макрон.

САД и њене савезнице наставиће да пружају војну помоћ Украјини, укључујући и слање „кључног“ наоружања докле год то буде потребно, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

Он је то рекао кад су се у медијима појавили наводи о томе да су САД на ивици да исцрпе све своје војне могућности када је реч о слању војне помоћи Украјини.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је недавно да би „победа Русије представљала пораз Алијансе“.

На ту изјаву реаговали су бројни руски званичници рекавши да та изјава фактички представља потврду да НАТО у Украјини ратује против Русије.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *