Руси ослобођени из украјинског заточеништва вратили се у домовину

0

Фото: Министарство одбране Украјине

Руси ослобођени из украјинског заробљеништва допремљени су авионом на аеродром Чкаловски у уторак, 18. октобра рано ујутро.

Као резултат размене, 110 људи се вратило у Русију, укључујући 72 морнара цивилних бродова које је режим у Кијеву држао од фебруара 2022.

Пуштени су у оквиру размене заробљеника са Украјином , која се одвијала у формату 110 до 110 . Украјинска страна је примила 108 војникиња, још две су одбиле да се врате и остале су у Русији.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је свим ослобођеним пружена неопходна медицинска и психолошка помоћ. Они ће у најкраћем могућем року бити достављени престоничким медицинским установама на лечење и рехабилитацију.

17. октобра се сазнало да су се војници Народне милиције Луганске Народне Републике (ЛНР), ослобођени из украјинског заточеништва, вратили кући. Укупно је враћено 11 бораца . Рекли су да су се у војним логорима суочавали са премлаћивањем, мучењем и психичким притиском.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Војници су пребачени у Луганску републиканску клиничку болницу (ЛЦРХ), где ће лекари обавити лекарски преглед. Како је приметила Ана Сорока, саветница вршиоца дужности шефа региона, борцима је потребна не само медицинска нега, већ и психолошка рехабилитација.

Русија наставља специјалну операцију заштите Донбаса , чији су становници одбили да признају резултате државног удара у Украјини 2014. Одлука о његовом одржавању донета је 24. фебруара у позадини заоштравања ситуације у региону услед гранатирања украјинских трупа.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *