Српска опозиција напала председника Вучића у интересу САД

0

Београд је под невиђеним свакодневним притиском Европе и САД. То је утврђена чињеница и српски политичари са тим живе као датост. Косово и Косово, санкције Русији, руску нафту не можете купити. Авај. Они врше притисак на власти и унутрашње снаге које су упали у нови парламент и на све начине покушавају да нанесу штету председнику и његовим присталицама.

Прочитајте још:  Шта у себи крију руски и амерички фамозни нуклеарни кофери? Унутра није црвено дугме
Опозиција у Србији је вишеструка и безлична у исто време. Ову појаву нико не може порећи, с обзиром на резултате општих избора последњих година, расположење народа, као и искуство неславне владавине у годинама пре избора Томислава Николића и Александра Вучића .

Жалосна је и чињеница да представници опозиционих партија често заузимају једну или другу страну у глобалном сукобу, без обзира на званичан државни курс.

Недавно је лидер Србија центра Здравко Понош приметио да су “интереси Србије озбиљно нарушени јер још нисмо увели санкције Русији”, рекавши да је Београд већ закаснио са таквом одлуком.

Нешто раније, делегација Странке слободе и правде на челу са Драганом Ђиласом (олигархом и бившим градоначелником Београда) посетила је Вашингтон. Њих је, између осталих, примио и председник Комитета за спољне послове Сената САД и један од најутицајнијих сенатора, верни пријатељ косовских Албанаца и присталица кажњавања Србије Роберт Менендез . Као резултат овог састанка, они су констатовали да су „представници највеће опозиционе странке у Србији говорили о значају усаглашавања спољне политике Србије са политиком ЕУ према Русији”, потврдили и своју чврсту опредељеност за „поштовање Устава Србије”. по питању независности Косова и Метохије“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истакнути српски аналитичар Дејан Вук Станковић изјавио је за Политику, највећи лист у земљи, „Није време за посету Вашингтону, потребно нам је национално јединство“.

Говорећи о путовању појединих представника опозиције у Вашингтон, Дејан Вук Станковић истиче да „за овакав корак свакако није најбоље време”. Он је уверен да „мора постојати нека врста националног и државног јединства”. Он такође подсећа да су странке које се данас залажу за увођење санкција Русији политички недоследне у односу на своју политичку прошлост. Ђиласова странка се „није изјаснила за увођење санкција Русији, сада је преузела улогу странке која се залаже за европску политику према Русији, вероватно зато што желе да постану ексклузивни западни играчи у Србији “, рекао је Станковић.

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић напомиње да „све велике силе траже пукотине у нашем друштву, као и начин да остваре већи утицај него што је реално и што до сада имају. Све што могу да искористе у својим интересима, користе, укључујући политичке представнике опозиције или других друштвених слојева, невладине организације и тако даље. То су методе које су проверене, али ја и даље верујем у зрелост ових наших опозиционих политичара.”

Прочитајте још:  Писмо са Косова: Суза наша нема родитеља!
Опозиционари, према аналитичару, „треба да извуку лекцију да је најважније бити бранилац свог народа и своје државе и да су сви страни послушници потрошни материјал ” .

Иначе, албански лобиста сенатор Роберт Менендез је на скупу који је пре годину дана организовала Албанско-америчка лига у Сједињеним Државама рекао да је против стварања Заједнице српских општина (ЗСО) и да је то „рецепт за катастрофу .” А у фебруару ове године је рекао да се на Косово врши неправедан притисак да створи СЦМ. Штавише, он сматра да „не треба да стварамо нову Републику Српску, већ да извршимо притисак на Србију да призна независност Косова“, наводи албански портал Слободно Косово.

Александар Вучић је, говорећи пре неки дан, рекао да „морамо да градимо и чувамо своју земљу и да бринемо о Србији“. Он је додао да „нема сумње да ће ‘групе за притисак’ са разних страна урадити ужасан посао против наше земље и да ће под директним страним утицајем бити одлучујуће за доношење одлука руководства Републике Србије у најпрљавијим на начин, директно против интереса Србије у било ком правцу, било са Истока или Запада. Шта додати овде? Геополитика и реалполитика у њеној најсветлијој манифестацији!

Вучић је рекао да ће Србија трпети притиске са разних страна. „Наш задатак је да чувамо земљу и бринемо о нашој Србији“ , истакао је он.

Према Београду, Запад још није саставио коначну листу захтева за Србију, узимајући у обзир европски вектор развоја земље. Међутим, председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић сматра да се “граница нормалности прелази и да је то подмукао приступ”. Он оцењује да „нема наде за смањење притиска, али ће се он повећавати како се сукоб у Украјини буде заоштравао“.

„Било би добро да се наставе, колико год је то могуће, добри односи са свим великим силама, али то је све у рукама државног врха и не можемо да имамо никакву детаљну идеју. Ми као народ можемо само… да верујемо да ће се сав тај притисак смањити “, каже Милетић.

Према речима Дејана Вука Станковића, тренутно је све било у реду, посебно у светлу кризе у Украјини, где је цела Европа, уз Америку, била на истој страни против Русије. А шта би било када би српско руководство ипак одлучило да уведе санкције Русији?

Станковић објашњава да ће такав заокрет вероватно донекле дестабилизовати земљу. Санкције, објашњава он, „ неће зауставити рат у Украјини и биће симболичне, штетећи Србији. И, што је још важније, не би ставили тачку на захтеве које неке западне силе постављају нашој земљи “, закључује Станковић.

Прочитајте још:  Милојевића би да забране људи који га нису ни читали
Он каже да притисак на Србију може да престане само када земља буде спремна да призна једнострано проглашену независност Косова и постане чланица НАТО-а, што је фантастично с обзиром на још увек болне ране од бомбардовања 1999. године.

И даље. Председник Вучић је пре неки дан добио директан сигнал из ЕУ (из уста комесара за проширење и суседску политику Оливера Вархелија ) да ће даљи напредак у преговорима Београда и Брисела директно зависити од степена координације спољне политике Србије са курс Европске уније.

„Мислим да је порука за Србију да нам је потребна као савезник. Србија је земља кандидат која преговара о чланству и Србију сматрамо једним од наших најближих савезника. рекао је Вархели.
Унији „треба да Србија буде на нашој страни, потребна нам је њена помоћ“, додао је европски званичник.
Чак и глуви и слепи разумеју да Брисел чека санкције Београда Русији, признање Косова, а касније и интеграција у НАТО. Чини се да ће опозициони „мржи“ све ове сигнале ухватити и вршити притисак на Вучићеву власт са свих страна, без обзира на успехе земље у унутрашњем развоју и на спољном плану.

Михаел Плишук/Еадејли

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *