„Воз из Грделице“ – објава на Твитеру која је направила потпуну забуну; Ево шта су чињенице! [ИСПРАВКА]

0

На фотографији је путнички воз 393 на мосту преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури, Србија.

Прочитајте још:  БАХАТИ СНС председник општине својој фирми пребацио државне паре

Амерички Ф-15Е  је 12. априла 1999. у њега испалио неколико високопрецизних пројектила АГМ-130 одједном. Према речима генерала Веслија Кларка, који је у то време био командант Здружених оружаних снага у Европи, воз се кретао пребрзо и било је премало времена за реаговање.

Прва ракета је испаљена на знатној удаљености од мете, а према речима генерала Кларка, пилот није могао визуелно да види воз. Схвативши да је воз оштећен, али верујући да још може да заврши операцију и уништи мост преко којег је воз већ прошао, пилот је затим направио још један пролаз и испалио другу ракету – и она је погодила воз. Кларк је други напад описао као “страшну несрећу”.

Фотографија овог моста појавила са недавно на Твитеру, са коментаром на неглеском да “зли Руси бомбардују украјински путнички воз”. Иако корисник Твитера то није јасно нагласио, додатна истраживања су показала да се ради о обичном цинизму. Многи су, збуњени овом објавом и профилом који је на енглеском језику, помислили да се ради о стварном примеру америчке пропаганде, и у својим преношењима ове објаве заиста оптужили САД за лицемерно ширење антируске пропаганде на основу онога што су они учинили СР Југославији 1999.

Наведена објава на Твитеру није дакле доказ америчке пропаганде против Русије већ тзв. “троловања” појединих корисника ове друштвене мреже, стварајући само још већу забуну својим непромишљеним и недореченим објавама на тему у вези које се већ води жесток медијски рат, препун полуинформација и дезинформација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ИСПРАВКА: Иако је претходно објављено да је у питању пример америчке пропаганде против Русије, додатна истраживања су показала да се заправо ради о примеру тзв. “троловања” корисника Твитера који је само био циничан а заправо постигао да многи погрешно протумаче оно што је хтео да каже, и направи додатну медијску забуну.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *