Остала без стана због дуга, а банка и даље потражује

0
плате

Shutterstcok

Приликом задуживања преузимамо и одговорност да дуг са припадајућом каматом вратимо. Међутим, стицајем околности не буде увек како смо планирали што је био случај са женом из Јагодине којој је банка покушала путем извршења да наплати дуг, и то не мали износ, о чему смо детаље сазнали од Удружења потрошача „Ефектива”.

Прочитајте још:  СПЦ прославља Светог Илију Громовника
Кредит од банке у износу од 24.266 евра узела је 2013. године и како сама признаје отплаћивала га је, не увек редовно:„ али сам банци уплатила одређену суму новца”.

Због застоја у отплати дуга банка је продала стан дужника за 22.800 евра. Потом је покушала да принудним путем, од дужника наплати још скоро 12.000 евра, наводи „Ефектива” уз чију помоћ је жена из Јагодине написала приговор Суду у коме између осталог стоји:

„Од банке сам добила обавештење да је, на име обезбеђење кредита, мој стан површине 62 квадратна метра у Јагодини, продат за износ од 22.800 евра. Све и да нисам ништа плаћала, а јесам, разлика између стања дуга на дан потписивања Уговора и цене по којој је продат стан, износи 1500 евра. Свесна сам затезне камате, али сам сигурна да су бар њу анулирале моје дотадашње уплате. Међутим, у предлогу за извршење стоји да дуг на дан 16. 08. 2022. износи 1.398.942,46 динара што по средњем курсу НБС износи 11.923 евра.”

Како сазнајемо из приговора који је поднет Основном суду у Јагодини банка је до ове цифре дошла применом незаконите затезне камате, коју је примењивала од дана уговарања кредита, у висини од 0,1 одсто дневно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Бранко болује од рака плућа – Организатору многобројних акција за Србе на Kосову сада потребна помоћ!
Уз то кредит је исплаћен по куповном, а наплаћен по средњем курсу, уз то су незаконито наплаћени трошкови обраде кредита и премија за НКОСК.”

Суд је приговор усвојио, а дужник ће, како наводе из „Ефективе” покренути контра тужбу за утврђивање незаконитих одредби уговора.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *