Душко Кузовић: СЕДАМ ДАНА ЛИТИЈУМСКЕ КРИЗЕ У СРБИЛЕНДУ

0
пироту

 

Понедељак

Пре два дана страна Компанија-добротвор, која експлоатише руду Србилит, обратила се Влади мале еколошке државе Србиленд тражећи финансијску помоћ ради наставка експлоатације у великом руднику који се налази у срцу ове европске државице. У случају да Влада хитно не уплати тражена средства, Компанија ће бити принуђена да смањи расходе и редукује активност на заштити животне околине током прераде руде и чувања јаловине.

Компанија је у свом Захтеву принуђена да опомене, да је вербално помогла изградњу споменика очевима-оснивачима Србиленда, и да се председник Компаније бесплатно насмејао на промоцији политичке партије која је на недавним демократским изборима са 101,53% гласова освојила већину у Скупштини. Неколицина стараца, који су у својој младости имали часове из математике, а који су у међувремену укинути као застарели, успротивила се тврдећи да су се забројали, јер је требало да стану на 100. Влада је енергично демантовала оптужбе, одговорила да грађани „Имају право да знају све“ и показала Извештај којим недвосмислену регуларност избора потврђују независни посматрачи из стране државе, која је већински акционар Компаније.

Уторак

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Влада Србиленда у Саопштењу, је одговорила да нема тражена средства наводећи да током последње 4 деценије сваке године субвенционише Компанију у износу од 125 000 Еура по радном месту, да сноси трошкове изградње и одржавања саобраћајница, инфраструктуре и плаћа целокупну потрошњу електричне енергије Компаније у Србиленду (која је једнака потрошњи северозападног дела државе у којој послује иста).

На питање независних експерата, чланова НВО „Не дамо Србиленд!“, зашто се не задужи на међунароном тржишту капитала, Влада је одговорила да је подигла све могуће електронске и крипто кредите на свету а заузврат ставила целокупну државну територију, воде, ваздух и грађане под хипотеку.

Била је принуђена да то учини, јер је почела још један историјски подухват у Источној области државе, с`тим да је концепт пројекта унапређен обавезом стране Компаније да запосли искључиво страну радну снагу (а не домаћу) наравно уз субвенционисање радних места.

Прочитајте још:  Рио Тинто наставља са откупом парцела, мештани јављају да примају СМС-ове

Среда

Случајни мали акцидент! Само дан након негативног одговора Владе страној Компанији, десио се акцидент на постројењу за прераду руде Србилит, којим је контаминирана подземна вода Западног и Централног региона Србиленда (коју користи 75% грађана државе).

Код иностраних партнера тај одговор је проузроковао моменталу забрану увоза из Србиленда и то само воћа, поврћа, ракије, флаширане воде, пшенице, кукуруза што чини 80% извоза те мале европске државе. Убрзо након тога, стране државе су објавиле препоруку својим грађанима да не путују у Србиленд ради одмора и туризма због повећане опасности по здравље и штете по њихов здравствени систем.

Четвртак

Вест о забрани увоза и путовања, објављена у стручним таблоидима, принудила је Владу Србиленда да одржи хитну телефонску седницу, јер господа-другови Министри, због претераног загађења, стреса док гледају сиромаштво, недостатка путева, школства, здравства и безбедности у Србиленду, су присиљени да са својим породицама живе у вилама и јахтама у иностранству и одатле обављају своје одговорне дужности у држави.

Оцене страних и домаћих независних експерата су да је Влада новим мерама ефикасно одговорила на кризицу којом је обустављен само целокупан привредни живот у држави, претворивши неправедна ограничења у јединствену шансу за развој.

Срж нових мера Владе чини нова полу-ротација Министара, секретарица и возача, повећање минималне дистанце између грађана, увођења обавезног ношења ТВ апарата уместо главе и на отвореном (а не само у затвореном), као и хитна јавна набавка додатног контингента лажних диплома.

Петак

Најновија вест – коначно се назире повољан расплет талачке кризе! Имајући у виду да све породице Србиленда живе од извоза хране и туризма, грађани су предложили да се самоорганизују и да, уместо своје државе чији су иначе редовни порески обвезници, они Компанији исплате захтевана новчана средства.

Прочитајте још:  КОМУНИЗАМ И КРВ!

Уплате ће бити вршене сваког другог месеца у години наредних 40 година, како би се очувало несметано убирање пореза државе Србиленд, који се већином користи за потребе рада Компаније, и како би се очувао кредитни рејтинг државе у случају да Компанији затребају додатне средства за одржавање пословања.

Услугу прикупљања новца, принудног исељавања и продаје имовине оних грађана који нису у могућности да плате преузете обавезе, као и бројања прикупљеног новца, државна администрација се понудила да обави бесплатно.

Субота

Данас се обележава годишњица, када је пре 40 година, уз велико противљење грађана и несебичну помоћ чланова Владе, Компанија-добротвор у Западној области Србиленда отворила рудник Србилита.

На данашњи дан, Влада Србиленда, сачињена од очева и дедова садашње господе-другова Министара, склопила је историјски Уговор са Компанијом који је преобразио државу и буквално је угурао у Златно доба.

Поменутим Уговором, Влада је у име Србиленда преузела минималне финансијске обавезе пред страном компанијом: трошкове изградње свих индустријских објеката и куповине постројења за прераду, трошкове изградње ауто-пута, железнице и уређења водотокова, трошкове нове електромреже и бесплатне испоруке производње енергије за постројење Компаније, трошкове изградње станова за раднике и менаџмент, трошкове плаћања радне снаге, уступање без надоканде руда, воде и ваздуха државе, као и трошкове извоза прерађене руде у иностранство.

Према истом Уговору Компанија је великодушно прихватила, да изврши оверу резерви сировине (према тајним мапама које је сачинио Институт за рударство Србиленда), откуп земљишта и наплату извезене руде. Откуп земљишта је договорено да се изврши средствима из примарне емисије (по фер ценама уз дозвољени притисак на власнике парцела до 2,3 бара). Све трошкове које Компанија буде имала у раду постројења биће покривени из субвенција, односно кредита који ће влада Србиленда подићи код добронамерних Фондова за обнову и развој где је Компанија акционар.

Недеља

На данашњи дан пре 39 година, Уговор између Владе и стране Компаније је награђен престижном међународном наградом „Златно доба“ као најповољнији уговор који је Влада било које државе на свету склопила са страном компанијом икада.

Прочитајте још:  ПРОКЛЕТСТВО И БЛАГОСЛОВ БЕЛОГ ЗЛАТА

Копију Уговора, у кожном повезу са златним словима на пергаменту, захваљујући несебичној донацији Компаније, добија свако дете Србиленда по завршетку основне школе како би знало своја права као грађанина. Уговор су на почетку добијали само свршени студенти уместо диплома, али је пре 30 година Средње и Високо образовање привремено укинуто, како би се спровеле супер-реформе којима ће школство Србиленда коначно престићи чувени Фински модел.

Такође, Уговор је уграђен у темеље споменика очевима-оснивачима Србиленда, на чијем врху пркосно вијори застава ове мале европске државе, који је толико висок да је са њега могуће посматрати закривљеност земаљске кугле.

Понедељак

Мали неспоразум од почетка прошле седмице, довео је да се данас потпише Анекс Уговора, којим су овог пута грађани Србиленда (а не Влада) преузели обавезу да наредних 40 година Компанији плаћају „заштиту и безбедност својих породица од Компаније“.

Влада је обавестила грађане да је Председник државе спавао на поду и јео сендвиче како би издејствовао код Компаније право продужења наведеног Уговора, због чега му је организован дочек на тераси Двора окупационог управника.

Након потписивања Анекса Уговора заједничка делегација Владе и Компаније је он-лајн положила цвеће на Споменик три милиона жртава које су пале у ратовима током 19. и 20. века за слободу и независност Србиленда.

Епилог

Новинарка портала „Нова 4С“ је на конференцији за штампу упитала чланове Владе да ли знају колико је 3.000.000 људских жртава које су пале за слободу Србиленда?

Премијер необичне политичке оријентације је одговорила да је током свог образовања имао само часове из математике бројања пара, док је математика бројања жртава укинута у некој од реформи образовања.

Душко Кузовић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *