Скандал у Хрватској- Амерички војници направили забаву у Трогиру па пријављени за силовање, полицији везане руке

0

Macedonian and U.S. soldiers line up after the end of the "Decisive StrikeÓ exercise hosted by the army of North Macedonia with United States, Albania, Bulgaria and Lithuania's armed forces, at Krivolak training base, North Macedonia June 17, 2019.REUTERS/Ognen Teofilovski - RC1155D7AA60

Амерички војници са нуклеарног носача авиона „Џорџ Буш“ направили су велики скандал у Хрватској. Они су у једној кући код Трогира направили забаву, а једна припадница америчке војске пријавила је команди да је на њој силована, пишу хрватски медији.

Прошлог викенда, док су стотине америчких војника, чланова посаде носача авиона који се усидрио у сплитској луци, на улицама и у локалима тог хрватског града проводили слободно време, група њих изнајмила је кућу с базеном и сауном на подручју Марине код Трогира, пише Слободна Далмација.

Прочитајте још:  Руске школе ће од 1. септембра певати химну на почетку школске недеље
Млади војници забављали су се, а онда је по повратку на носач авиона једна припадница америчке војске, стара двадесетак година, свом надређеном официру пријавила да је силована на тој забави.

Силовање се, по причи жртве, догодило у сауни у којој су у том тренутку били она, те још једна њена колегиница и колега, а неко од њих двоје је жртву сексуално злостављао, наводи Слободна Далмација.

Команда нуклеарног носача, односно, њихова војна полиција одмах је покренула истрагу, а од сплитске је полиције већ у недељу 6. новембра затражена помоћ, односно обављање увиђаја на месту догађаја, преглед евентуалних снимак видео-надзора, разговори с власником куће…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хрватска полиција немоћна

Дан касније, 4.930 војника који служе на носачу авиона испловило је из Сплита у непознатом правцу, а с њима и жртва и могући кривац.

Хрватски медији наводе да је њихова полиција у овом случају била немоћна.

„А шта би се догодило да је жртва наша држављанка или да је неко од тих америчких војника починио озбиљније кривично дело, да је неког нашег убио или тешко озледио? Да ли би у таквим ситуацијама икаквог смисла имала пријава домаћим властима и полицији или би се у таквој ситуацији војник извукао без последица? Оваква су питања логична и овакве су ситуације теоретски могуће с обзиром на бројност америчких војника који све чешће долазе у Сплит и Далмацију на одмор“, наводи Слободна Далмација.

Прочитајте још:  Хрватска лобира за укидање суда за ОВК
Хрватски медиј подсећа на догађај из 2006. године када је двадесетогодишњи пијани пилот са америчког носача авиона „Ентерпрајз“ провалио у кућу тада 85-годишње Сплићанке на Бачвицама, те је зграбио док је спавала, бацио је на под и малтретирао све док јој нису два у помоћ прискочила двојица комшија која су чула њено запомагање.

Амерички војници недодирљиви

Након што је позвана сплитска полиција, на место инцидента стигли су и амерички војни полицајци који су пилота ухапсили и одвели на брод у притвор, а наводно је после добио нечастан отпуст. Ћерка нападнуте жене касније је медијима казала како је амерички правник с носача авиона тада понудио породици извињење и 1.000 долара одштете за врата која је пилот оштетио док их је разваљивао металном шипком. Породица је, са друге стране, сматрала да је потпуно неприхватљиво да се војник у Хрватској због овог напада извуче некажњено.

„Како је било тада, тако је и данас. Амерички војници „недодирљиви“ су у Хрватској што се тиче њихове кривичне одговорности. И тако је већ 14 година, односно од 2008. године када је хрватски Сабор донео Одлуку о проглашењу Закона о потврђивању споразума између Владе Хрватске и Владе САД-а о правном положају снага САД-а у Хрватској“, наводи Слободна Далмација.

Прочитајте још:  Стјепан Месић: Срби су били највеће жртве
Према одредбама тог споразума, Хрватска се одрекла права примене кривичне јурисдикције над америчким војницима. Хрватска има право да у посебним околностима не придржава овог споразума, али две владе морају да се у том случају сагласе ко има јурисдикцију.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *