Лавров: У Украјини се води хибридни рат који је Запад припремао јако дуго

1
лавров, унију

Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Михаил Воскресенский)

Руски министар спољних послова, Сергеј Лавров,  поручио је да што дуже Кијев одбија преговоре, биће теже да се договоре.

“У Украјини је у току хибридни рат који је покренуо Запад и који се припрема дуги низ година”, изјавио је руски министар спољних послова на конференцији за новинаре.

Лавров је рекао да је свима јасно да је Запад започео рат, упркос западној пропаганди.

“Запад је започео сукоб у Украјини још када је подржао нелегално изабрану власт неонацистичких снага. Од тада освајају Украјину, улазе у њен образовни систем, достављају јој оружје, припремају на војну операцију против Донбаса”, рекао је руски дипломата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, “Запад се усуђује да каже да је сукоб у Украјини неиспровоциран и криве Русију, упркос изјавама САД на састанку Г20, друге земље су све увереније да је ‘агресију’ у Украјини изазвао Вашингтон”.

“То није агресија како је Запад назива, него операција за заштиту законитог права на безбедност граница Русије, где је постојала војна угроженост становништва и територије, као и операција за заштиту руског становништва у Домбасу”, поручио је руски министар.

Лавров је додао да из “говора Зеленског на Г20 произилази да он не слуша никакве савете Запада о преговорима са Русијом, као и да Москва жели да види конкретне доказе да је Запад заинтересован да дисциплинује украјинског председника, јер што дуже Украјина одбија да преговара, биће теже да се договори”.

“У обраћању Зеленског било је милитантне реторике, русофобичне, агресивне, али садржај овог говора и стање ове особе најбоље карактерише његова не баш прикладана фраза, која је ипак изговорена. Рекао је да је искрцавање савезника у Нормандији 1944. означило прекретницу у Другом светском рату. Извуците своје закључке”, објаснио је Лавров.

Прочитајте још:  Професор из САД у марту 2022. најавио Мајдан у Београду - данас то прижељкује посланик из Србије

Министар је рекао да се нико осим Запада и њихових најближих послушника није придружио њиховим антируским санкцијама.

“Све државе трећег света се дотичу теме санкција, јер је Запад намеће као приоритет, и позивају на мирно решење, на брже постизање договора. Земље трећег света савршено знају да Украјина успорава тај процес јер је Зеленски рекао да не жели преговоре са Русијом. Проблем није у нама, то сам поручио данас на састанку са Макроном и Шолцем”, изјавио је он.

Он је рекао и да је “Русија на Г20 понудила отварање слободног дијалога између добављача енергије и потрошача као и да су покренули питање биолошке безбедности са акцентом на програме Пентагона у свим регионима дуж периметра Руске Федерације и Кине”.

Према његовим речима, “Русија је показала способност у обезбеђивању стабилности светског тржишта житарица и ђубрива”.

“Већ смо извезли 10,5 тона житарица у Азију и афричке земље, упркос огромном притиску санкција”, истакао је руски званичник.

Он је додао да су “САД и ЕУ предале писмена обећања генералном секретару УН да ће ограничења на извоз руског жита и ђубрива бити укинута и да ће се видети како се то спроводи”.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров састао се са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом на маргинама самита Групе двадесет (Г20) у Индонезији.

Раније се руски министар састао са кинеским колегом Ванг Јијем и рекао да Русија рачуна на континуитет Кину у приступима сарадње.

“Драго ми је због нашег десетог контакта ове године. Редовно се састају и лидери Русије и Кине. Последњи контакт догодио се у Самарканду на састанку Савета шефова држава ШОС. Они су потврдили задатке које морамо да решимо у новој фази наших односа”, рекао је руски министар спољних послова, на почетку састанка са кинеским колегом Ванг Јијем на маргинама самита Г20 на Балију у уторак.

Прочитајте још:  Украјински војни брод "Сафир" заробљен од стране "непознатих починиоца"

Према речима министра спољних послова, Москва поздравља реизбор Си Ђинпинга на место генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије Кине.

“Сви смо били срећни што смо сазнали да је друг Си Ђинпинг, дугогодишњи пријатељ руског народа, једногласно поново изабран за генералног секретара ЦК КПК. Тиме је потврђен његов неоспоран политички ауторитет и подршка његовом курсу”, поручио је Лавров.

Он је нагласио да је Москва уверена да ће након резултата избора у ЦК Комунистичке партије Кине бити обезбеђен “континуитет приступа ка свеобухватном партнерству и стратешкој интеракцији између Русије и Кине”.

“Нема сумње да ћемо моћи да искористимо нове могућности за потпуније откључавање потенцијала билатералних веза”, нагласио је Лавров.

Он је такође лично честитао Ванг Јију на избору у Политбиро Централног комитета КПК, пише РТ на српском језику.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лавров: У Украјини се води хибридни рат који је Запад припремао јако дуго

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *