Економска ситуација у Британији постаје све алармантнија

0
британију

Лондон (Фото: Пиксибај)

Лондон предвиђа најоштрији пад реалних прихода становништва у читавој модерној историји земље – они ће се срушити за 7%. Рекордна стопа инфлације од 11% утиче, а плате једноставно не држе корак.

Промена власти – сменом Лиз Трус и доласком Риши Сунака – није довела до разрешења буџетске кризе. У наредне две године сервисирање јавног дуга Британије коштаће рекордних 12 одсто БДП-а. На то је утицало нагло повећање кључне стопе Банке Енглеске – покушавајући да некако обузда инфлацију.

Прочитајте још:  Борељ ЕУ назвао војском Украјине
Да би се некако изборило са ситуацијом, потребно је „прећи на брзину“ – нагло повећати порезе и смањити државну потрошњу. Пореско оптерећење ће порасти на послератни британски рекорд од 37% БДП-а. Ово ће погоршати ионако жалосну ситуацију у којој се британски бизнис налази због инфлације и енергетске кризе – и могло би да доведе до лавине банкрота.

Потрошачко тржиште поново је почело да показује несташицу робе – овог пута јаја. Трошкови узгоја пилића порасли су за 50% за годину дана – и многи фармери су једноставно напустили овај посао. А онда је стигла још једна епидемија птичјег грипа. Сада британски супермаркети морају хитно да уведу рационализацију јаја. И да избегне талас крађа – број случајева крађе у радњама, којима прибегава осиромашено становништво, за годину дана је порастао за 18 одсто.

Прочитајте још:  Кога на чело протеста: Григорије слуга Ватикана или Антоније Божији пастир?
До априла следеће године, рачуни за комуналне услуге у Великој Британији достићи ће 3.100 фунти – удвостручити се за само годину дана. Више од половине становништва земље је у опасности да западне у сиромаштво. А за многе ће постати релевантан слоган „загреј или једи“ – избор између грејања и хране. Рецесија која је већ захватила Британију могла би да буде једна од најдужих у историји земље – и једна од најболнијих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков/Телеграм

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *