Iranians march during a protest condemning the Shiraz attack and unrest in Tehran, Iran October 28, 2022. WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY - RC2DAX90522U

Иран је подигао црвену заставу одмазде

Прочитајте још:  Демонстрације у Скопљу против француског предлога за решавање спора са Бугарском
15-16. новембра ситуација у Ирану је ескалирала. На трећу годишњицу масовних демонстрација 2019. године, друштвене мреже су позвале људе да изађу на улице. Главни догађаји одиграли су се 16. новембра, када је у неколико градова убијено више десетина људи, укључујући припаднике полиције. До 20. новембра нешто слично почело је да се дешава у иранском Западном Азербејџану, где су протести прерасли у оружане сукобе између локалног становништва и снага безбедности.

Непосредно пре тога, почетком новембра, Саудијци су Американцима дали обавештајне податке о „непосредном нападу“ Техерана на циљеве у краљевству. Неколико дана касније, Бајден је најавио да ће „ ослободити Иран “. Говорећи у Калифорнији, амерички председник је изненада застао и рекао: „ Не брините, ми ћемо ослободити Иран “. Затим је брзо додао: „ Ослободиће се врло брзо “.

Очигледно, САД су почеле да стварају вештачку претњу од Ирана у медијском простору како би: а) обезбедиле Израелу цасус белли за сопствену „специјалну операцију“ против Ирана; б) блокирати војно-техничку сарадњу Ирана са Русијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ирански председник Ебрахим Раиси одмах је одговорио Бајдену да је Иран ослобођен пре 43 године. Ирански корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ) објавио је пропагандни видео који приказује више беспилотних летелица како нападају нафтна постројења у Саудијској Арабији. Како би се демонстрирала озбиљност Техерана у Ирану, црвена застава одмазде подигнута је изнад куполе џамије Јамкаран.

За Израел, иранска телевизија преноси војне вежбе, попут оне дуж реке Аракс 20. октобра, уз коментаре попут: „ О Израеле! Отвори очи. Ово је иранска војска. Прећи ћемо Аракс “. Пошто је Азербејџан на другој страни Аракса, ИРГЦ је средином септембра објаснио: „ Озбиљан рат који би се могао десити на Кавказу је рат усмерен против Ирана. Али ми смо спремни! »

Прочитајте још:  Финска гради ограде на граници са Русијом
Истовремено, јединице ИРГЦ настављају масовно пребацивање своје војне опреме на границу са Азербејџаном – у регион који је у великој мери насељен етничким Азербејџанима и Турцима.

Према  новинској агенцији ИРНА , Азербејџан је „распоредио велики број израелских обавештајних службеника у Бакуу у покушају да створи коридор за своју ексклаву Нахичеван кроз јерменске територије које се граниче са Ираном, чему се Иран противи…“.  

Раније је Техеран већ оптужио Израел, САД, Британију и Саудијску Арабију за организовање протеста у земљи. Почетком маја избили су протести у различитим градовима Ирана. Највише у југозападном делу земље, где се налазе главна нафтна и гасна постројења. Митинзи, који су почели због кризе са храном и претње глађу, брзо су се претворили у антивладине демонстрације које су захтевале свргавање ајатолаха Алија Хамнеија и председника Ибрахима Раисија. Главни активисти били су присталице престолонаследника Резе Пахлавија и чланови левичарско радикалне Народне организације муџахедина ислама.

У самом Ирану, пољуљање унутрашње политичке ситуације траје бар од пролећа. До новембра протести су постали мањи, али насилнији. Опозициони милитанти убијају полицајце, официре ИРГЦ-а, бацају камење на патролне аутомобиле са полицијом, снимајући то на видео снимку.

Унутрашњим проблемима Ирана додаје се и растући ризик од оружаног сукоба са Израелом. Због тога је плутајућа база иранске морнарице Шахид Рудаки, у којој се налазе извиђачки и ударни беспилотне летелице, као и лансери балистичких пројектила који могу да гађају циљеве у Израелу, премештена у Црвено море.

Прочитајте још:  Запад ово није очекивао: Русија уништава све пред собом
Било шта може постати разлог за развој унутрашње нестабилности у војну конфронтацију: протести, претња глађу, чак и наручена убиства, као што је ликвидација (22.05.2022.) високог официра специјалних снага Кудс Форце ИРГЦ-а. Према званичној верзији, његово убиство су починили припадници терористичке организације под надзором Мосада. Иранско руководство је саопштило да је овај догађај прелазак „црвене линије”, након чега ће уследити „непосредна одмазда”.

Израелске власти наредиле су да све амбасаде буду у стању терористичке приправности. У мају је израелски министар одбране Бени Гантц рекао да је Иран “недељама далеко” од добијања материјала потребног за изградњу нуклеарног оружја, напомињући да је развој иранских балистичких пројектила, беспилотних летелица и других војних технологија већ достигао тачку у којој је “тренутни одговор “било је потребно.”

Израел је од 29. маја до 29. јуна одржао опсежну једномесечну вежбу „Прелазак хоризонта” током које је симулиран рат са Ираном и разрађен сценарио ваздушних удара на иранска нуклеарна и војна постројења.

Треба напоменути да је главна фаза напетости у односима Тел Авива и Техерана почела након што је Иран повећао ниво обогаћивања уранијума у ​​лабораторији Нетенз.

Прочитајте још:  Да ли иза терористичког напада у Крокус Ситију сијају „уши“ Кијева и Англосаксонаца?
Улози су сада велики. Веома је мали корак до кобног сценарија за Иран, који је Бајден прорекао 4. новембра, а Велики Сатана не спава, припрема снаге за удар. Навешћу само неколико типичних примера.

… Син иранског министра спољних послова Махдија Зарифа живи у Њујорку и ради за телеком гиганта Веризон. Син Дауда Данеша Џафарија, министра економије и заменика председника Савета за националну безбедност за економска питања, Ерфан Данесх живи у иностранству и ради за Федералне резерве САД! Син команданта ИРГЦ-а Хосеина Саламија, Амир, такође живи у Америци коју су проклели ајатоласи. Ћерка Али Ларијанија – бригадног генерала ИРГЦ, министра културе и исламске оријентације Ирана, секретара Врховног савета за националну безбедност, председнице Меџлиса – Фатима Ардешир Лариџани има медицински посао и праксу у Кливленду (Охајо). Син заменице иранског председника за породицу и жене Маасуме Ибтикар студира и живи у Сједињеним Државама: у исто време, мајка која га је тамо послала је у корену иранског супротстављања Великом Сотони: пре четрдесет година она је била међу тим СЗО.

Артјом Игњатијев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *