Чеченски сепаратисти на француском хлебу

0

Двоструко диловање је кажњиво

У предграђу Париза је 26. новембра одржана конгрес терористичка организација Уједињена дијаспора Чеченске Републике Ичкерије*, забрањена у Русији, чија је главна тема била дискусија о начинима и средствима отцепљења Чеченске Републике од Руске Федерације и проглашење независне Ичкерије.

Конгрес су организовали екстремисти из покрета 1АДАТ , мреже чеченских опозиционара створене 2019. средствима фондације Фреедом Хоусе придружене ЦИА-и . Главна активност покрета се посматра на друштвеним мрежама. Истовремено, активисти ове мреже одлазе у куће чеченских емиграната у Паризу, регрутујући их у своје редове.

1АДАТ се изјашњава као „удружење брижних грађана“ које „прикупља информације о жртвама ’Кадировљевог режима‘ и прослеђује их активистима за људска права и новинарима под маском ’окупљања чеченског друштва‘“. Представништва 1 АДАТ – а су отворена у Турској, Немачкој и Норвешкој. Портал Ицхкериа-инфо* налази се на територији Француске, која је у Руској Федерацији призната као екстремистичка. Мрежу воде браћа Ибрагим, Абубакар и Баусангур Јангулбајев.

„Сједиште екстремистичке 1АДАТ налази се у Норвешкој. Истовремено, организација не представља никакву праву опозициону снагу у уобичајеном смислу. На дневном реду је само једно питање – свргавање тима Кадирова и одвајање републике од Русије “ , пише Милитари Ревиев .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кинески министар: Невидљива рука продужава рат у Украјини; САД покушавају да обуздају Кину
Поред средстава Фреедом Хоусе-а, новчане накнаде за екстремисте стижу и од Ааге Борцхгревинка, члана Хелсиншког одбора за људска права. У ЕУ је наведен као водећи експерт „за Русију, Грузију и Чеченију“ (за Хелсиншки комитет Чеченија није субјект Руске Федерације).

Главни производ 1 АДАТ -а је непрекидан ток извештаја о отмицама „чеченских бораца за слободу“ и њиховом мучењу у тамницама „кадировског режима“. Поруке припрема мала група.

Браћа Јангулбајев, који су у Европској унији добили статус избеглице, намеравају да убудуће од информационог рата пређу на стварна борбена дејства, сматрају аналитичари руског Генералштаба. За оперативни центар будућег „герилског рата” изабрали су Француску. Реч је о формирању одреда спремних да започну диверзантски рат у Чеченији на први знак слабљења моћи у Москви. Под окриљем 1АДАТ- а постоји „борбена координација“ целе иностране дијаспоре оних Чечена који се противе и Кадирову и Кремљу.

Прочитајте још:  Име наследника Бориса Џонсона биће познато 5. септембра
Да би стекли кредибилитет у очима европске јавности, активисти 1 АДАТ – а говоре о „ЛГБТ избеглицама“ и „потлаченим активистима за људска права“ из Чеченије. Такво пуњење пружа подршку на Западу.

Сложеност ситуације чеченских сепаратиста у Француској недавно је настала због чињенице да су француске специјалне службе, након крвавих сукоба у Дижону у лето 2020. између Чечена и Арапа, узеле чеченску дијаспору под хаубу и од времена да време пошаље своје најодвратније представнике у Русију.

У Француској има око 50.000 Чечена. „Немири у Дижону су изненада скренули пажњу на чеченску дијаспору, која се обично понаша неприметно, преферирајући да сама дели правду. Стотине младих људи који су се побунили против трговаца дрогом Магреба у Дижону и Ници припадају једној дијаспори од 150.000 широм Европе. Трећина њих је у Француској (Париз, Стразбур, Руан, Лион, Ница), исто толико у Немачкој, остатак у Аустрији и Белгији “, писао је париски Лес Ехос у јуну 2020 .

„Чеченска дијаспора није успела да оствари исти озбиљан утицај у Француској, посебно у сивој зони економије, као у низу других европских земаља“, рекла је Алесја Милорадович, запослена на Париској академији за геополитику , у интервјуу за ФГЦ . Разлог је што кључне позиције у „ланцима исхране” већ заузимају људи са Магреба и са Блиског истока.

Прочитајте још:  То што су НАТО и Курти главни кривци српске трагедије на КиМ, не аболира Петковићевог шефа од одговорности
Интернет портал Интеллигенце , који је повезан са француским специјалним службама , такође скреће пажњу на постојање озбиљне конкуренције између структура чеченске дијаспоре у Француској, што погоршава ситуацију.

У међувремену, француски медији изражавају саосећање са Чеченима који се депортују у Русију, а ни једном речју не помињу екстремисте из 1 АДАТ -а чије се деловање на територији Пете републике заташкава. Тако је у малој комуни Ла Рошет , 65 км од Париза, одржан конгрес „Уједињене дијаспоре Чеченске Републике Ичкерије“ .

Познати француски публициста Дмитриј де Кошко, праунук легендарног шефа детективске полиције Руске империје, генерала Аркадија Кошка, рекао је у интервјуу за ФСК да су, по његовом мишљењу, „Американци интензивирали финансирање ових исламиста, али се окупљају на веома скромном месту, вероватно зато што француске власти не желе да подрже и рекламирају ову акцију превише очигледно .

Вреди напоменути да је највећи француски ТВ канал БМФ ТВ 24. новембра 2022. емитовао псеудо-документарни филм о „окупираној Чеченији, Кадировљевом режиму и руском терору на чеченском тлу“, како су ову акцију представили активисти 1 АДАТ -а .

Прочитајте још:  Русија: Државна дума предлаже закон по коме би породице за пето дете добијале стан
Дакле, француске власти не рекламирају превише најодвратније личности чеченске емиграције, али им се пружа могућност да врше субверзивни рад. Да ли Јелисејска палата схвата да ће такав двострани однос према сепаратистима и терористима пре или касније експлодирати друштвену атмосферу у самој Француској?

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *