Јединство у различитости?

0

Сви смо чули чувену причу о Вавилонској кули. Људи, уједињени једним језиком, одлучили су да саграде џиновску кулу како би се уздигли на небо и постали равни Богу. Међутим, Бог их је поделио на различите народе, они су престали да разумеју једни друге и разишли се по својим пословима.

У овој причи, поред осуде људског поноса, може се наћи још једно значење – различите културе ометају колективно деловање. Али да ли је? У модерним државама многе етничке групе често коегзистирају. Да ли то ствара ризик од грађанских сукоба?

Тим економиста у чланку „Култура, етничка припадност и различитост“ (https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.20150243) запитао се да ли етнички идентитет заиста одређује нашу културу (вредности, норме, подешавања)? Да ли различити етнички идентитет заиста значи приврженост различитим вредностима?

Користећи отворене податке из Ворлд Валуес Сурвеи (глобални социолошки пројекат који проучава вредности), аутори су проучавали однос између етничког идентитета испитаника и вредности којих се придржавају.

Поред тога, развили су индексе који показују однос између етничког идентитета и културе.
Први индекс, χ2, омогућио је да се утврди разлика између одговора припадника једне етничке групе и општих одговора у земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други индекс, „индекс фиксације“, Фст, открива вероватноћу шта ће бити одговор на питање о вредностима, на основу етничког идентитета испитаника.

Уз помоћ ове методологије било је могуће сазнати да, генерално, етнички идентитет не одређује ригидно културу, различите етничке заједнице могу да се придржавају истих вредности.

Међутим, вредности се значајно разликују од земље до земље. То је највероватније због државне политике социјализације, када сваки грађанин перципира исте норме од детињства.

Прочитајте још:  У КАЛИЊИНГРАДУ ОБАВЉЕНО „ОНЛАЈН КРШТЕЊЕ“

Међутим, слаб утицај етничког идентитета на културу није примећен у свим земљама. У Јужној и Југоисточној Азији, Екваторијалној Африци, више од 60% одговора на питања о вредностима било је диктирано управо етничким идентитетом (у Северној Америци – 51%). Представници различитих народа у овим крајевима имају различите идеје о добру. Поређења ради, у западној Европи само 31% одговора зависило је од етничког идентитета испитаника, ау Латинској Америци – 17%.

Поред тога, научници су успели да открију да се етничке разлике не преклапају увек са културним. На пример, у земљама као што су Пакистан и Египат, етничка разноликост је велика, али људи имају приближно исте вредности. У Немачкој и Јужној Кореји, земљама које су прилично етнички хомогене, напротив, вредности људи могу се веома разликовати. Ово се објашњава чињеницом да су Египат и Пакистан земље са преовлађујућим исламом, верске норме имају колосалну уједињујућу снагу.

Међутим, у оним земљама у којима етнички идентитет још увек одређује човеков поглед на свет, његове вредности, људи су више подељени.

Истраживачи су открили да укрштање етничких и културних подела у великој мери повећава вероватноћу сукоба, па чак и грађанских ратова. Висока вредност индекса χ2, који показује изолованост етничких група једних од других, значи висок ризик од сукоба, а такође је у корелацији са нижим благостањем становништва.

Шта нам говоре ови подаци? Пре свега, да се, упркос различитој етничкој припадности, људи могу ујединити и мирно коегзистирати. Али за то су потребни напори државе, висока грађанска свест, жеља за дијалогом. Људи треба да траже једни у другима оно по чему су слични, шта их спаја, а не по чему се разликују. У супротном, сила етничког идентитета ће раздвојити грађане, најављујући поларизацију и непосредан сукоб.

Прочитајте још:  Радован Дамјановић – Наши академици умачу кекс у чај и ћуте о крађи историје! (видео)

Превод: Васељенска

Телеграм канал Закладка

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *