Зеленски жели да забрани Руску православну цркву у Украјини

0
зеленски, украјини, украјина

Владимир Зеленски (Фото: Председништво Украјине)

Украјински председник Володимур Зеленски позвао је да се Руска православна црква стави ван закона након што је кијевска обавештајна агенција извршила неколико рација на православне цркве

Украјински председник Володимир Зеленски најавио је да тражи забрану свих религија које су повезане са Русијом. Он тврди да је тај потез потребан да би се „загарантовала духовна независност Украјине“.

Овај закон ће циљати милионе Украјинаца који се изјашњавају као руски православци.

Током свог ноћног обраћања у четвртак, Зеленски је најавио да уводи закон који ће верске организације повезане са Русијом елиминисати из деловања у Украјини. Он је рекао да ће то „онемогућити да верске организације које су повезане са центрима утицаја у Руској Федерацији делују у Украјини“.

Украјински лидер је рекао да је неопходно очистити цркву да би се очувала духовна независност земље. Додајући: „Никада нећемо дозволити никоме да изгради империју унутар украјинске душе. Зеленски је осудио Украјинце који настављају да посећују парохије, јер нису успели да превазиђу „искушење зла“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је тврдио да је серија недавних рација кијевске обавештајне службе открила да су православне цркве које су остале повезане са Московском патријаршијом деловале као оперативци Кремља. У свом обраћању, Зеленски је наложио својим безбедносним снагама да даље гађају руске православне парохије.

Око две трећине Украјинаца идентификује се као православни хришћани. У једном тренутку већина Украјинаца је похађала парохије које су пратиле Московску патријаршију. Неке недавне анкете говоре да се тај број смањио на испод 15%. Међутим, гласање је спроведено само на територији коју су контролисале украјинске снаге. Зеленски је обећао да ће те регионе вратити под власт Кијева.

Прочитајте још:  Руски дрон камиказа уништио украјински С-300

Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије, одговорио је критикујући потез Зеленског као ауторитаран. „Садашње украјинске власти су отворено постале непријатељи Христа и православне вере“, рекао је он.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *