Ђедовић: Србија жели приступ азербејџанском гасу

0
дубравка ђедовић

Дубравка Ђедовић Негре

Приступ азербејџанском гасу је приоритет за Србију, изјавила је данас, 13. децембра, министарка енергетике Дубравка Ђедовић у интервјуу агенцији Тренд.

„Када је почела светска енергетска криза, многе европске земље, укључујући и Србију, суочиле су се са проблемом недовољно диверсификованих путева и добављача. То би било неповољно и у одсуству кризе. У садашњим условима у Европи, ово представља озбиљан ризик за енергетску безбедност, која заузврат све више постаје питање националне безбедности. Приступ другим добављачима гаса, првенствено азербејџанском гасу, за нас је приоритет и ми већ активно радимо на томе. – рекао је шеф српског Министарства енергетике.
Неопходан услов за испоруку природног гаса из Азербејџана у Србију је изградња гасне инфраструктуре, навела је Ђедовић а преноси руски портал Еадејли.

„Србија је ове године започела изградњу гасног интерконектора са Бугарском, који би требало да буде завршен у последњем кварталу следеће године. То ће нам омогућити да се у првом кварталу 2024. године повежемо са Трансјадранским гасоводом, којим се природни гас испоручује у Грчку, а затим ће преко недавно отвореног интерконектора Грчка-Бугарска овај енергент стићи и на наше тржиште. ,” рекао је министар.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *