Пуштањем осумњичених још једном понижене јошаничке жртве

0
Фоча Јошаница

Фоча Јошаница (фото:Злочини над Србима)

Још једном понижене јошаничке жртве

У фочанској Борачкој организацији наводе да нису изненађени пуштањем на слободу, без било каквих мера забране, шесторице осумњичених за свирепи злочин над српским цивилима у Јошаници на Никољдан 1992, и истичу да је то још једно понижавање жртава и увреда за преживеле.

Председник Председништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић каже да, када је у питању рад правосудних институција у БиХ, нема ништа ново и ништа нормално.

„Кога су задржали више од пет дана или кога су осудили због злочина над Србима- никога. Један злочин који је невиђен да се деца од две године закољу на кућном прагу, да то 30 година нико није осудио, да се држи у ладицама, а зна се појединачно ко је децу убио. Више нико не зна шта је већи злочин- Тужилаштва што тај предмет држи у ладици 15 година или оних који су убијали децу“, огорчен је Станковић.

Деца убијена у Јошаници

Посебно боли што су осумњичени на слободу пуштени само дан након 30. годишњице злочина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„И то је један вид увреде и понижавања свих који су страдали у Јошаници, да их кобајаги ухапсе уочи Никољдана, а други дан Никољдана их пусте. И то је нека врста злочина“, каже Станковић.

Прочитајте још:  Осумњичени за ратни злочин у Јошаници пуштени на слободу
У Борачкој организацији наводе да се не могу ничему надати, ако је тачно да су осумњичени пуштени без икакве мере забране.

„Можда су данас у Турску отишли, не надамо се ничему- ни хапшењу ни пресудама, јер то нас је до сада Тужилаштво навикло“, закључио је Станковић.

Оваквом одлуком Тужилаштва разочарани су и у општинској Организацији породица погинулих из које, ипак, поручују да не губе наду да ће оптужнице ускоро бити подигнуте.

Шесторица осумњичених, који су ухапшени прошле седмице, а након неколико дана пуштени, како је раније речено у Тужилаштву, терете се да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на Јошаницу и почињењу злочина над становништвом, када је убијено 56 мјештана српске националности, међу којима је било и жена и деце.

Прочитајте још:  Комерсант: Вучић ће „гасни поклон“ од Путина представити као сопствени успех
Они се сумњиче и да су починили кривична дела организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дела ратних злочина, те повреде закона или обичаја рата.

Из Тужилаштва је након хапшења речено да се осумњичени испитују и да поступајући тужилац са сарадницима и партнерским полицијским агенцијама наставља испитивање осумњичених, саслушање сведока и рад на предмету у правцу подизања оптужнице, која се очекује ускоро, те да ће уз оптужницу, бити предложене и одређене мере према осумњиченима.

Радио Фоча

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *