Талибани забранили женама да студирају, стража их не пушта даље од капије

0
талибани

талибани

Студенткиње избачене из кампуса након што су талибански одлучили да женама забране приступ универзитетском образовању. Уследио је мањи протест, који су талибани брзо растурили.

Министарство образовања талибанских власти упутило је наредбу свим јавним и приватним високошколским установама да се женама до даљег суспендује приступ универзитетима. У складу са одлуком владе, стража је са капије враћала студенткиње које су кренуле на наставу.

“Кренуле смо на универзитет, талибани који су стајали на капији су нам рекли да нам није дозвољено да уђемо на универзитет… Сви су плакали”, каже Шаиста, студенткиња приватног универзитета у Кабулу.

Професор на другом универзитету, који није желео да открива свој идентитет, напомиње да студенткиње немају други избор осим да прате инструкције.

Студенткиње са којима је Ројтерс разговарао кажу да им је веома тешко да прихвате ову одлуку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ја не могу да верујем шта се дешава… Кад у друштву нема образовања за жене, како можемо да се надамо светлој будућности?”, упитала је Хасиба, студенткиња треће године Факултета политичких наука.

Би-Би-Си наводи да су жене у Кабулу организовале мањи протест због овакве одлуке, а друштвеним мрежама проширили су се снимци узнемирених девојака, које су, тешећи се међусобно, изашле на улицу како би тражиле да им се омогући право на образовање.

“Данас излазимо на улице Кабула да дигнемо глас против затварања универзитета за девојке”, рекле су демонстранткиње из групе “Јединство и солидарност жена у Авганистану”.

Међутим, Би-Би-Си наводи да су талибани ове демонстрације брзо растурили.

Према наредби која је издата јуче, одлуку о удаљавању жена са универзитета донео је кабинет талибанске владе у Кабулу. Иако је последњих месеци из редова талибанске власти било изјава које су ишле у прилог женском образовању, агенција Ројтерс наводи да коначни суд о важним одлукама попут ове има врховни талибански духовни вођа, са седиштем у јужном граду Кандахару.

“Ова одлука се очекивала недељама, што је подстакло да неки западни званичници почну да говоре о додатним санкцијама и о даљим економском ограничењима за Авганистан”, рекао је консултант у Међународној кризној групи Грем Смит.

Међутим, истиче да ће “поплава гнева са Запада” ојачати одлучност талибанског руководства, које себе дефинише као “бедем против спољашњег света”.

Уједињене нације и неколико земаља осудиле су наредбу која Авганистан враћа у први период владавине деведесетих година, када девојчице нису могле да добију формално образовање.

Талибанско руководство је рекло да жели мирне односе са међународном заједницом али да странци не би требало да се мешају у унутрашње ствари.

Прочитајте још:  Шта вам мушкарац никад неће признати?
Од када су талибани поново преузели власт у Авганистану прошле године, права жена и девојчица су драстично смањена. Што се тиче образовања, првобитно су искључене из средње школе, а сада су и избачене са факултета. Раније, овог месеца, талибанска власт је најавила да ће дозволити девојчицама да полажу матуру.

Талибанска администрација је досад обавештавала јавност да ради на плану за средњошколско образовање за девојчице, али није речено у ком временском периоду се тај план може очекивати.

Иако су постојали сигнали да ће у марту све средње школе бити отворене за девојчице, након најновије одлуке талибанских власти није извесно да ће се те најаве спровести у дело.

Пошто су преузели власт прошле године након 20 година рата, талибни су обећали умерену владавину, уз оснаживање права жена и мањина.

Прочитајте још:  Србија потписала изјаву Стејт департмента о избеглицама из Авганистана
Уместо тога, талибани примењују своје тумачење исламског закона, односно шеријата, што укључује забрану студирања за жене.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *