Демограф: Прелиминарни резултати пописа становништва упитни

0

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ bg

Демограф Горан Пенев изјавио је да су прелиминарни резултати пописа становништва упитни јер је више од 218.000 људи пописано преко административних извора, а негативан миграциони салдо за 11 година износи само 19.000 људи.

Пенев је казао да је попис становништва обављен комбинованим методом, али да се то не ради на начин на који је то урадио Републички завод за статистику (РЗС).

Навео је да је РЗС за попис становништва користио метод који претходно није био у припреми.

„Када се попис становништва обавља комбинованим приступом, онда се већина података узима из административних регистара, а пописивачи на терену узимају само оне податке којих нема у административним изворима. Велико је питање колико су квалитетни наши административни регистри“, рекао је демограф.

Није посећено 218.000 грађана Србије

Према његовим речима, необјашњиво је да пописивачи нису посетили чак 218.000 грађана Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„За те непописане грађане се не зна да ли су они у Србији или у иностранству, јер наши административни извори не располажу с тим подацима. Они који су више од годину дана у иностранству не улазе у укупно становништво“, објаснио је Пенев.

На питање како оцењује то што се између пописа 2011. године и 2022. године број становника смањио за 496.000, Пенев је рекао да је и тај податак споран јер је само разлика када је питању негативни природни прироштај чак 477.000 људи.

„Према прелиминарним подацима Републичког завода за статистику испада да је негативан миграциони салдо за 11 година свега 19.000 људи, а сам директор РЗС-а Миладин Ковачевић је раније изјавио да Србију сваке године напусти 20.000 – 25.000 људи. С овим пописом је направљен општи галиматијас и не знам како ће се РЗС из свега извући. Кад су завршили с пописивањем, изгледа да су видели да имамо мањи број људи него што је потребно, па су прибегли администартивним изворима“, нагласио је Пенев.

Прочитајте још:  ДОБРА ВЕСТ ЗА БЕОГРАЂАНЕ Саобраћај на Газели поново успостављен

Додао је да пописивачи нису имали инструкције да питају да ли је неко из породице у иностранству, иако у Србији не постоје регистри о нашим грађанима који бораве ван земље.

Све исполитизовано

Упитан да ли постоји оправдање за све те пропусте које је починио РЗС, Пенев је рекао да је „код нас све исполитизовано“.

„Не знам, не могу да разумем. Знам само да је код нас све исполитизовано, па чак и оне ствари где је неопходна стручност“, казао је он.

Додао је да га начин на који је спроведен попис становништва као и прелиминарни резултати подсећају на објављивање нетачних података о преминулима од ковида-19.

„И 2020. и 2021. године су нам саопштавали податке о три пута мањем броју преминулих од ковида-19. Прошле године је од ковида-19 умрло више од 20.000 људи, а претпрошле године више од 10.000, а власт је то умањивала за три пута. И у том случају се манипулисало бројевима из политичких разлога“, рекао је Горан Пенев.

Према прелиминарним подацима Републичког завода за статистику о попису становништва, у Србији живи 6.690.887 становника, што је за 495.975 становника мање него 2011. године.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *