Мали потврдио: Још два поскупљења струје следеће године

0

Синиша Мали Фото: Министарство финансија Републике Србије

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да је са Међународним монетарним фондом (ММФ) договорено да током 2023. године у Србији струја поскупи два пута.

„То повећање је далеко ниже него што је повећање цена и струје и гаса које имате и у Европи, и у целом свету. То повећање је укалкулисано у просечан раст инфлације од 11,3 одсто. Имајући у виду све то, веома одговорно смо пројектовали и раст плата и раст пензија. Имамо реалан раст оба индикатора у наредној години упркос порасту инфлације“, рекао је Мали на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Међутим, из документа који је објавио Међународни монетарни фонд (ММФ) а који се односи на недавно одобрени двогодишњи стенд-бај аранжман, ММФ тражи да се мимо најављеног поскупљења од 1. јануара 2023. године, цена подигне још три пута – 1. маја и 1. новембра следеће године, као и 1. маја 2024.

Одговарајући на питање новинара, он је рекао да „Србија апсолутно није презадужена“.

„Да ли ћемо морати да будемо активни наредне године како бисмо вратили дугове који нам доспевају од пре десет, 15 година – наравно. То је континуирана активност. Кредите које узимамо користимо за инвестиције, а не као што је било од 2008. до 2012. године за потрошњу. С друге стране, и враћамо неке кредите“, рекао је Мали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Фонет / Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *