Норвежани предлажу страни менаџмент за српска енергетска предузећа

1
епс-а, вучић, епс

ЕПС (Фото: Јутјуб)

Норвешки партнери који ће Србији помоћи у спровођењу реформи у сектору енергетике, предложили су модел “Менаџмент сервисес агримент”, који подразумева да ће енергетским државним предузећима у Србији управљати страни професионални менаџмент, објавио је Демостат.

За ревитализацију енергетских предузећа, Електропривреде Србије, Србијагаса и других, неопходна су финансијска средства, између осталог, и за изградњу нових капацитета.

Страни партнери су спремни да помогну, али немају поверења у досадашњи локални менаџмент, који је често био изабран по партијској линији.

У Министарству рударства и енергетике за Демостат наводе да „држава не намерава да не буде власник енергетских предузећа“.

Они наводе да тренутно главни проблем и није власништво, већ управљање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Циљ је да Србија има сигурност снадбевања и да кључна енергетска предузећа буду ефикасна и профитабилна и управо то би требало да буде задатак професионалног менаџмента, наводе у Министарству.

Да ли то значи да ће странци бити на челу државних енергетских предузећа и када ће на та места бити постављени, из Министарства није стигао одговор.

Нема ни одговора на питање да ли ће консултантска кућа Рyстад Енергy, која је изабрана за партнера у процесу реформе менаџмента енергетских предузећа у Србији, одабрати професионални менаџмент и да ли ће и када доћи до смене руководства у јавним предузећима.

За сада из Министарства не прецизирају ни шта је до сада постигнуто у оквиру сарадње са Норвежанима и шта ће конкретно подразумевати први реформски талас који би, како је раније најавила ресорна министарка Дубравка Ђедовић, требало да буде завршен до марта или априла, пише Демостат.

Прочитајте још:  Цене скачу, нуклеарке се гасе - тржиште пуца? "Европа ће имати проблеме ако постане хладно"

Фонет, Демостат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Норвежани предлажу страни менаџмент за српска енергетска предузећа

  1. Невероватно! Није довољно што ми као порески обвезници плаћамо неке стручњаке из Норвешке за ствари које могу урадити и наши стручњаци које расипамо по свету, већ треба да им предамо у руке и управљање нашим енергетским системом!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *