Трансукрајински мурал обојен симболима З у Београду

0

Мурал са ликом и песмама украјинске списатељице Лесје Украинке у центру Београда по други пут је уништен.

На њему су црном бојом насликани симболи З, јавља дописник ПолитНавигатора

Уништавање мурала објавило је 26. децембра књижевно удружење „КРОКОДИЛ” које је подржало његово стварање. Поред симбола З, на врху мурала црном бојом је написано: „Ево Србије! За то нема места!” и „Овде нема нацизма!!!“.

Почетком октобра 2022. године у центру српске престонице појавио се мурал који приказује Лесју Украинку у наивном стилу познатом Београду. Направили су га анонимни уметници „у знак подршке Украјинцима“. 8. октобра мурал је делимично оштећен – на њега је бачена лименка црне боје, али је недељу дана касније рестауриран.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вреди напоменути да је „рат мурала” за Београд уобичајена ствар. На пример, у септембру су руски „либерали“ који су стигли у овај град починили вандалски чин над муралом који приказује српског народног хероја, генерала Ратка Младића.

По свему судећи, фарбање мурала са Лесјом Украинком било је својеврсни одговор на мали митинг руских емиграната у Београду, који је пренео ПолитНавигатор.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *