Узбуна у Тајпеју: Кинески ловци и дронови ушли у ваздушну одбрамбену зону Тајвана

0

(ЕПА ЕФЕ - А.М.)

Узбуна у Тајпеју: Кинески ловци и дронови ушли у ваздушну зону Тајвана
Седамдесет и један авион кинеске авијације, укључујући борбене авионе и дронове, ушао је у ваздушну одбрамбену зону Тајвана у протекла 24 сата, саопштила је данас влада у Тајпеју.Упад је укључивао 43 кинеска авиона који су прешли средњу линију Тајванског мореуза, незваничну тампон зону између Тајвана и Кине која се налази унутар одбрамбене зоне, саопштило је Министарство одбране Тајвана, пренео је Ројтерс.
Како се наводи, Пекинг наставља војне активности у близини острва на које Кина полаже право, а тајванска званична Централна новинска агенција саопштила је да је то највећи упад кинеског ваздухопловства у тајвански ваздушни простор до сада.
Поједини од кинеских авиона, углавном борбених, накратко су прешли средњу линију у осетљивом Тајванском мореузу, а откривено је и седам бродова кинеске морнарице у близини Тајвана, саопштило је тајванско министарство.
Кина је саопштила да је извела „ударне вежбе” у мору и ваздушном простору око Тајвана у недељу као одговор на, како је навела, провокације Тајвана и САД.
Председница Тајвана Цаи Инг-вен истакла је јутрос, у говору на војној церемонији, да Тајван треба да појача свој одбрамбени капацитет због, како је рекла, „непрекидне експанзије ауторитарности“, иако није спомињала најновије војне активности Кине.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=1_26wvHHJHw&t=40s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *