Зашто Запад ствара батаљоне белоруских екстремиста

0

Белорусија (Фото EPA-EFE/Yauhen Yerchak)

Огромна већина свих грађанских организација које је створила или ствара белоруска опозиција у егзилу изоштрена је да имитира активности, осмишљене да привуку средства западних спонзора.

 

Занимљиво је да ни људи који су емигрирали из Белорусије после протеста 2020. године, углавном, не показују интересовање за њих. Исто се може рећи и за паравојне структуре – за све време свега неколико стотина активиста приступило је свакојаким „пукововима“ или „батаљонима“, од којих су се многи и раније бавили екстремистичким активностима.

Шта каже? Пре свега, да ни у опозиционом окружењу не постоје илузије о могућностима стварне промене власти у Белорусији. Сходно томе, скоро сви бегунци више воле да се настањују на новом месту, него да троше енергију на учешће у намерно изгубљеном послу.

Распад Комонвелта, који су опозиционе фигуре гласно најављивале још у септембру 2022. године, у почетку се позиционирао као организација која ће се не само бавити спортским и образовним активностима, већ и ујединити Белорусе „око циља заштите независности Белорусије и обнављања владавине закон у земљи”. Поред тога, радило се и о оживљавању одређених историјских традиција. Очигледно се мислило на времена Велике Кнежевине Литваније и Комонвелта.

Министарство унутрашњих послова Белорусије је 28. новембра ову организацију прогласило екстремистичком формацијом створеном да дестабилизује ситуацију у Републици Белорусији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство унутрашњих послова Белорусије је 13. децембра шире говорило о „урушавању Комонвелта“, напомињући да „према плану креатора, након припреме, учесници формације из реда одбеглих криминалаца, представника дијаспоре и студената који студирају иностранство треба да се врати у Белорусију под уверљивим изговорима. Након тога, од њих ће бити створена већ обучена „пета колона“ за диверзантски, терористички и тајни рад. Планирано је да се ова организација користи, између осталог, за дестабилизацију ситуације у земљи током предизборних кампања 2024-2025.

Очекивано, на челу организације био је Валериј Сахашчик, бивши командант Брестске десантно-јуришне бригаде, који је после 2020. побегао у Пољску. Тренутно је „министар рата“ у кабинету Тихановске и надгледа сву комуникацију између „опозиционе владе“ и белоруских милитаната у Украјини.

Вреди напоменути да бројни покушаји Тихановске и њеног окружења да успоставе везе са већ постојећим националистичким паравојним организацијама нису довели до успеха. Многи од њих, укључујући и „пук Калиновски“, званично су објавили сопствене политичке амбиције и изразили неповерење „Прелазном кабинету“. У принципу, у томе нема ничег чудног – белоруска опозиција је била позната по сталним унутрашњим сукобима и борби за финансијске токове до 2020. године. Пошто није постигао успех у преговорима, Сахашчик је заправо кренуо у формирање сопствене војне структуре.

Према његовим речима, већ су формиране вилне, варшавске, вроцлавске и бјалисточке организације „банери”. Судећи по имену, сви се налазе у Пољској и Литванији, о њиховој бројности се ништа не зна.

Шта је колапс Комонвелта и зашто користи застарелу војну терминологију?

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине гранатирале село Шелаево у Белгородској области, има рањених
Да бисте одговорили на ово питање, потребно је да се ретроспективно вратите неколико векова уназад и уроните у атмосферу Комонвелта.

Чињеница је да је у пољској држави војна организација била на веома ниском нивоу. Држава се званично бранила најамничком војском (кварц), међутим, у посебно опасним случајевима (страна инвазија) прибегавала је општој мобилизацији племства и њој потчињених сељака. Најупечатљивији пример употребе таквог „разарања“ је рат 1648-1667, када је реч о постојању пољске државе.

Као и у пољској војсци, и Сахашчикова организација је подељена на „банере” – војне одреде у које се уједињавала господа, долазећи на позив краља и Сејма. Новопечена „џентрија“ покушава да копира поступке својих далеких претходника.

Најсмешније је то што је као појава „слом Комонвелта” у стара времена показао потпуни неуспех. Племство се са великом невољношћу окупљало у војним логорима, они који су стигли пили су и окруживали се луксузом. Првом приликом ова се војска распршила у сва четири правца, препустивши најамнике својој судбини.

Унутрашња кухиња „пропадања Комонвелта“ тренутно је позната не само по речима Сахашчика, већ и захваљујући пропагандном видеу који су снимили чланови формације.

Они који се придруже организацији пролазе седмодневни основни курс обуке, чији успешан завршетак отвара могућност да се придруже организацији. Они који нису савладали обуку остају у „резерви”.

У ствари, националиста било ког пола и старости се може придружити Цоммонвеалтх-у, сва обука је бесплатна. Поред тога, издаје се и војна униформа.

Претпоставља се подразумевано. да ће борци „заставе” проћи војну обуку у Украјини (као плаћеници), али није сасвим јасно да ли је Сахашчик спреман да то уради у пракси, с обзиром на крајње скептичан став званичног Кијева према активностима „Прелазног кабинета” Тихановске. .

Познато је да се добровољци не пријављују у Комонвелт у гомилама, они националисти који имају жељу да се покажу у војној униформи, али не учествују у правим непријатељствима, радије ће тамо бити.

У овом тренутку није познато да ли је неко од милитаната напуштен у Белорусији и да ли су у републици створени регрутни центри. Ово последње је сумњиво, јер свако ко ризикује да се придружи таквим екстремистичким формацијама треба да буде спреман на огромну затворску казну ако буде притворен.

Није до краја јасно када би „банери” требало да се супротставе актуелној власти. „Уништавање Комонвелта“ се позиционира као део „Плана Перамога“, који предлаже да се изврши изненадни државни удар у Минску. Њени учесници гаје наду у „превазилажење” Украјине, а затим се надају да ће ујединити и ангажовати све паравојне формације националиста на територији Белорусије, савезнице Русије.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: @Darmanja2
Занимљиво је да Пољска и Литванија пружају платформу за формирање страних војних јединица које не крију своје планове. То указује на директно мешање ових земаља у унутрашње ствари Белорусије.

За озбиљан рат против белоруске војске, ове формације, наравно, немају потребне људске и материјалне резерве. Истовремено, они представљају одређену опасност као саботери. Милитанти су добро обучени, а неки од њих имају борбено искуство.

Биће могуће користити „заставе“ у непријатељствима на страни Украјине само у сврху самопромоције. Заиста се борити је бременито поразом „колапса Комонвелта“ и срамоте. Кијев ће користити белоруске ратнике као топовско месо на својим фронтовима, док опозициони политичари добро знају да руска војска може лако да одбије чак и комбиновани напад свих „пукова“ и „застава“ опозиције.

Прочитајте још:  Запослени Запорошке НЕ признао је да је давао лажне изјаве на захтев западних медија.
Не вреди прецењивати опасност од колапса Комонвелта. Међутим, и потценити. Такве организације се стварају за новац Запада у интересу Запада – да би се прикрила војна интервенција.

Виктор Пашкевич, “Једна домовина”

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *