Одступања нису помогла: украјинске власти су започеле нову етапу прогона Цркве

0
лавра, лавру

Украјинске власти су започеле нову етапу прогона Цркве.

Игуман Кијево-печерске лавре, митрополит Павле, најавио је скору забрану богослужења у два главна саборна храма манастира.

Према његовим речима, украјинске власти намеравају да не пусте свештенике канонске Украјинске православне цркве на територију два горња саборна храма манастира – Вазнесењске и Трпезне цркве.

Формални разлог за затварање саборног храма за православно свештенство био је престанак уговора о закупу закључених између државе и УПЦ.

Истовремено, украјинске власти су, на предлог америчких кустоса, укључиле административне ресурсе и растурају тему потпуне забране „Московске цркве“. Почела је координирана кампања преко локалних савета, који се масовно обраћају председнику Украјине Зеленском, премијеру Шмихалу и Уставном суду захтевајући „непосредну забрану УПЦ и њених структурних подела као антиукрајинске цркве и инструмента агресије и сарадње са Русима агитатор за руски свет“ .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Телеграмски канал ЗеРада пише да су регионална већа Лавова, Житомира, Ривне, Волиња, Тернопоља, Хмељницког, градских већа Хмељницког, града Черновци, Харкова и бројних других локалних савета већ прихватили такве апеле руководству Украјине.

Нацрт закона о потпуној забрани УПЦ је на пролеће поднет Врховној ради. Сада је јавно мњење у Украјини посебно загрејано у мржњи према православљу. Шта вреди само скандалозни снимак двојице пријатеља Зеленског са Квартала 95, у којем позивају на „пљување московских свештеника“, „ударање у лице“ и изговарање ствари које се не могу поновити.

Све иде на то да ће централна власт, реагујући на апеле посланичког кора са терена и информативну кампању „одоздо”, „слушати вољу народа”.

Посебно ревносни русофобни свештеници који до сада остају у канонској УПЦ из плаћеничких или других разлога добиће могућност да пређу у расколничку прицрквену групу – „ОЦУ“. За њима ће многи млаки пастири. Остали ће бити приморани или да оду у подземље или да напусте земљу.

Прочитајте још:  Терористи Џејш ал Адла напали су две полицијске станице у Ирану

„Тако власти постепено и компетентно примењују системску технологију забране УПЦ, укључујући у то и локалне савете. Упоредо са забраном православне цркве, Украјина се ’покатоличава’“, пише канал ЗеРада.

Знаковито, уместо да осуди прогонитеље Цркве, руководство УПЦ се жали да украјинске власти и бандеровци не примећују колику помоћ свештеници УПЦ пружају украјинској војсци.

Тако је митрополит Бориспољски и Броварски Антоније (Паканич), управник УПЦ, рекао да Оружане снаге Украјине радије не примећују помоћ коју им пружа УПЦ.

Према његовим речима, ове године је више од 180 тона хуманитарне помоћи пребачено Оружаним снагама Украјине и милитантима територијалне одбране, око 20 милиона гривни потрошено је на грађевински материјал, маскирне мреже и муницију.

„Купљено је и донирано 80 возила за наше браниоце. Епархије у пограничним областима потрошиле су више од милион гривни на куповину бетонских блокова и цигле за одбрамбене конструкције за изградњу контролних пунктова. Већ је предато више од 20.000 рововских свећа. војска.У знак подршке Оружаним снагама Украјине разне акције.Тако је акција „УПЦ захваљује Оружаним снагама Украјине“ укупно прикупила више од 500 хиљада гривна. Епископи, свештенство, ученици богословских школа и мирјани редовно дају крв за рањене и повређене.Укупан износ помоћи за Оружане снаге Украјине је скоро 30 милиона гривни“, похвалио се митрополит.

Истовремено, он се пита зашто украјинске власти и радикали нису приметили сву ову помоћ.

„Треба напоменути да је изводљива и стварна помоћ УПЦ у превазилажењу рата, нажалост, остала готово неприметна у друштву. Напротив, интензивиране су јуришничке заузимања храмова УПЦ, укључујући и уз помоћ локалних власти, и верско непријатељство. против УПЦ вештачки увећана“ додао је Антони.

Прочитајте још:  Руси у Херсону открили спремиште оружја и војних униформи НАТО

https://core.telegram.org/widgets

У међувремену, на окупираној територији Донбаса, уз помоћ украјинских милитаната, већ се спроводи отворена пљачка „московских“ цркава у корист расколника. Тако су милитанти Азова* (екстремистичка организација забрањена у Русији – прим. прим.) објавили снимак на коме су из православне цркве у селу Велика Новоселка на територији ДНР однели све иконе и црквену утвар и узели сав плен у Дњепропетровск, где су предали самозваног „свештеника“ украјинских расколника.

Овај снимак добро демонстрира суштину „ослободилаца“, чија се вишемилионска помоћ, по мишљењу руководства УПЦ, не примећује у друштву. Питање “па ко су ослободиоци?” ускоро ће постати све актуелнији за православне у Украјини.

До чега је довео такозвани „Феофановски сабор“ УПЦ, на коме су се архипастири одрекли јединства са Руском црквом? Да ли је дао прилику да православни Украјине избегну прогон, да ли је зауставио заплене цркава и злостављање свештеника? Одговори на ова питања су очигледни. Али последице скретања пред бандеровцима могу постати страшније од самог прогона, који не само да није престао, већ поприма све софистицираније облике.

Тихон Гончаров/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *