Извештај: ЦИА управља саботажним операцијама унутар Русије

0
циа

(фото:ФСК,РУ)

ЦИА користи обавештајне службе једне европске земље-чланице НАТО-а за спровођење саботажних напада унутар Русије од фебруарске инвазије на Украјину, известио је у суботу истраживачки новинар Џек Марфи, позивајући се на неименоване бивше америчке обавештајне и војне званичнике.

У извештају се наводи да нема америчког особља на терену у Русији, али да операцијама управља ЦИА. САД користе обавештајне службе свог савезника да додају још један слој уверљивог порицања, а бивши званичник америчких специјалних операција рекао је Марфију да је тај слој био главни фактор да председник Бајден потпише нападе.

Марфи је рекао да није именовао земљу-чланицу НАТО-а чије су обавештајне службе коришћене у извештају јер „то би могло да угрози оперативну безбедност ћелија које су још увек оперативне у Русији“.

Извештај се појавио на Марфијевој личној веб страници, а у белешци на крају чланка објаснио је зашто га нису објавили медији. „Док сам радио са уредницима у мејнстрим публикацијама од мене је тражено да радим ствари које су у једном случају биле незаконите и неетичке, а у другом случају сам осећао да је високи званичник ЦИА-е могао да уреди мој чланак тако што би дао изјаве у записнику, пре него што је проследио причу за Њујорк Тајмс да поткопа овај чланак“, написао је он.

Према извештају, тајна кампања унутар Русије се годинама припремала. Два бивша војна званичника изјавила су да су шпијунске службе те земље НАТО-а сакриле складиште експлозива и опреме у Русији пре више од једне деценије, а део опреме је недавно коришћен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  20 хиљада пољских амнестираних злочинаца упутиће се у Западну Украјину на фронт

Бивши званичник америчких специјалних операција и америчка особа обавештена о кампањи рекао је да се ЦИА није мешала у операције те НАТО земље унутар Русије све до 2014. године. У 2016. години први пут су ћелије за спавање ушле у Русију којим су управљале и ЦИА и шпијунска служба НАТО савезника, а више ћелија је ушло у земљу наредних година.

Савезник из НАТО-а је тајним оперативцима пружио приче да објасне присуство у Русији и документе који би то поткрепили. У извештају се наводи да је отприлике у време када је Русија извршила инвазију на Украјину 24. фебруара, шпијунска служба савезника из НАТО-а активирала своје спаваче-ћелије у Русији користећи тајну комуникацију, и да су биле спремне за наређења о томе на које циљеве да ударе.

Није јасно за колико су напада одговорне ћелије-спавачи, али је од инвазије дошло до низа мистериозних експлозија на руским војним објектима, електранама и железницама. Извештај сугерише да су диверзанти могли да стоје иза пожара у априлу на истраживачком институту руских Ваздушно-космичких одбрамбених снага, у којем је погинуло више од 20 људи.

Саботажне операције које ЦИА надгледа захтевају председничку одлуку. Председник Обама је пре него што је напустио функцију потписао одлуку којом се одобравају тајне акције против Русије због навода да се Москва мешала у изборе 2016, тврдња која никада није доказана.

Према Вашингтон Посту, Обамина одлука омогућава „убацивање сајбер оружја у руску инфраструктуру, дигиталног еквивалента бомби које би могле бити детониране ако се Сједињене Државе нађу у ескалирајућем сукобу са Москвом“. Марфи је цитирао бившег званичника ЦИА-е који је рекао да је одлука такође одобрила саботажне операције против Русије, иако су други бивши званичници са којима је разговарао рекли да би за садашње операције били потребни амандмани или потпуно нова одлука.

Прочитајте још:  Колона аутомобила: Пратња директора ЦИА примећена у Москви

Портпарол ЦИА је демантовао наводе изнесене у извештају, али је Марфи истакао да шпијунска агенција може легално да негира постојање својих тајних операција.

ЦИА која усмерава саботажу унутар Русије ризикује велику ескалацију између НАТО-а и Русије и може довести до нуклеарне ескалације. Украјина је недавно пооштрила нападе на руској територији, а према Тајмсу, Пентагон је прећутно одобрио недавне нападе беспилотних летелица које су погодиле ваздухопловне базе дубоко унутар руске територије, повећавајући ризик од ескалације.

У својој белешци на крају извештаја, Марфи је рекао да је причу објавио како би обавестио јавност. „Заиста, руска влада савршено добро зна ко спонзорише ове саботажне нападе. Штавише, обавештајна заједница жели да они знају. Једина страна која је остала у мраку је шира јавност, која није свесна рата у сенци који се одвија иза кулиса“, написао је он.

Марфи је рекао да је чланак „прошао кроз енергичан процес провере чињеница и да је оцењен као вредан вести као што је стратешко бомбардовање Лаоса и Камбоџе или ЦИА-ина тајна кампања дроновима у Пакистану“.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *