Научници НАСА описали су долазак зиме на Марс

0
наса

наса(фото:Илустрација)

Стручњаци НАСА-е описали су карактеристике зимске сезоне на Марсу. У овом тренутку, температура на половима може пасти на -123 степена Целзијуса, наводи Сциенце Алерт.

На Црвеној планети постоје две врсте снега: водени лед са угљен-диоксидом и суви лед. Први се распршује у лету, али други излази на површину. Дебљина исталоженог слоја може достићи неколико десетина центиметара.

Снежне пахуље на Марсу нису шестоугаоне као на Земљи, већ су у облику коцке. Климатски сензори су показали да ширина ових пахуља мора бити мања од ширине људске косе.

Прочитајте још:  БЕЖИТЕ У СКЛОНИШТА, ЗА 72 САТА ПОЧИЊЕ НУКЛЕАРНИ РАТ! Појавило се страшно упозорење српског доктора
Научници још немају ни једну слику снежних падавина на Марсу. Ова појава се јавља само на половима под наоблаком ноћу. Камере на орбитерима још не могу да гледају кроз облаке, а ровери нису у стању да функционишу у условима ниских поларних температура.

Крајем зиме, лед накупљен током сезоне се топи и претвара у гас. На сликама последице овог процеса изгледају веома необично – научници НАСА-е су их упоредили са пегама, пауцима или печеним јајима на површини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Отапање такође изазива ерупцију гејзира. Студија је показала да сунчева светлост загрева резерве гаса испод провидног леда. Гас се шири и убрзо побегне, подижући лепезе прашине.

У кратеру језера, где ради ровер Персеверанс, зимске температуре се крећу од -13 до -84 степена Целзијуса. У кратеру Гејл, где се налази ровер Кјуриосити, забележени су показатељи од -15 до -76 степени Целзијуса.

Прочитајте још:  Попис 32 члана елите који подржавају и спроводе депопулизацију. Злочинци годинама све планирају, а ми?
Научници су додали и да се Нова година на Марсу слави 26. децембра. То се поклопило са почетком пролећне равнодневице на северној хемисфери.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *