кине, украјини, кина

Кина

Ковид и економија у Кини.

Велика пажња која се сада у Кини посвећује зеленој економији одређена је жељом да се радикално смањи зависност од увоза енергије.

Кина развија пакет мера за подстицање економског раста 2023. године, у комбинацији са новом, бенигнијом стратегијом за привреду за сузбијање епидемије коронавируса. Од строге превенције и строгих ограничења у свакодневном животу, Кина иде ка спречавању тешких случајева болести. Дозвољена кућна карантена за асимптоматске и благе случајеве, укинуто масовно ПЦР узорковање, укинута повезана ограничења у јавном превозу и већини јавних места; прекинута је пракса блокирања урбаних подручја због појаве заражених.

Ву Зуњу, главни епидемиолог у Кинеским центрима за контролу и превенцију болести, каже да је стопа тешких случајева у Кини постепено опала са почетних 16,47% у 2020. на садашњих 0,18% “омикрона”. Од сада ће фокус у Кини бити на вакцинацији кључних ризичних група (посебно старијих), обезбеђивању одговарајућег медицинског третмана тешких случајева и промени основне методологије за откривање инфекције.

Са повратком становништва у нормалан живот, посматрачи у Кини очекују постепени опоравак пословне активности у широком спектру сектора, укључујући потрошачку потрошњу, инвестиције и спољну трговину, што би требало да доведе до експанзије производње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главни извор привредног раста је активирање потрошње. Задатак је да се ослободи потражња одложена током три године анти-ЦОВИД ограничења. Потрошња је постала главни покретач кинеске економије 2021. године; чинило више од 60% БДП-а. Ово ће се вероватно наставити и 2022. године.

Недавно су кинеске локалне владе почеле да деле потрошачке ваучере како би стимулисале домаћу потражњу усред значајног ублажавања ограничења против КОВИД-а. Ваучери се могу користити за куповину аутомобила, а пре свега електричних аутомобила, кућних апарата, накита; у угоститељству, туризму, забави и спорту. Од пролећно-летњег избијања КОВИД-19, локалитети широм Кине издали су више од 16 милијарди јуана потрошачких ваучера. Ова мера је подржала потрошњу и вероватно ће бити проширена 2023. године.

Национална комисија за развој и реформу (НДРЦ), водећи кинески креатор економске политике, недавно је објавила  акциони план за повећање домаће потражње током 14. петогодишњег периода (2021-25.), тврдећи да је потребно више посла да се повећа број становника. прихода да би се подстакла жеља потрошача да троше.

Оживљавање потрошње предмет је већине мера економске политике за 2023. које су изнеле Народна банка Кине (ПБОЦ) и Регулаторна комисија за хартије од вредности НРК (СРЦ), а које конкретизују одлуке Централне економске радне конференције одржане средином године. -Децембар.

Планирано је јачање финансијске подршке за проширење домаће понуде и тражње, обезбеђивање равноправног третмана јавних и приватних предузећа у погледу уласка на тржиште, обелодањивања и континуираног надзора и стабилног тржишта некретнина. Додатна финансијска подршка биће усмерена на пољопривреду, технолошке иновације и бригу о старима. Обећао да ће даље решавати финансијске потешкоће приватних малих предузећа охрабрујући их да користе финансирање обвезницама. Декларисано је да одржава стабилност тржишта капитала привлачењем већег броја средњорочних и дугорочних инвеститора.

НБК обећава да ће одржати довољну ликвидност у финансијском систему 2023. године кроз низ инструмената монетарне политике, као што су операције на отвореном тржишту. Размотриће се и могућност даљег смањења каматних стопа.

Прочитајте још:  Андреј Сошенко: Ради здравља народа или депопулације?
Даља помоћ ће бити пружена за отварање тржишта обвезница за стране субјекте и за стране инвестиције. Према подацима Министарства  трговине НР Кине, у периоду јануар-новембар 2022. године, директне стране инвестиције у привреду копнене Кине порасле су за 9,9% (у доларима за 12,2%) на годишњем нивоу, на 1,16 трилиона. јуан.

Треба напоменути да се планира интензивирање потрошње у великој мери због стварања нове тражње за иновативним и висококвалитетним производима, пре свега у зеленим индустријама, све веће потражње за нискоугљеничном производњом. Занимљиви закључцианалитичари водеће кинеске инвестиционе банке ЦИЦЦ, према којима се кинески економски раст у 2023. помера са „пре-Цовид” модела, који у великој мери зависи од некретнина и инфраструктуре, на модел у којем ће дигитална и зелена економија играти одлучујућу улога. Реч је о надмашујућем расту индустрија везаних за производњу комуникационе опреме, преноса информација и софтвера, као и о расту капиталних улагања у смањење емисије угљеника у електроенергетици, металургији, хемијској индустрији итд.

Инвестиције у некретнине у 2022. смањене су за око 22% у односу на 2021, према ЦИЦЦ-у , док су улагања у дигитални и зелени сектор порасла за 24%, односно 14%. По нашем мишљењу, овај тренд на тржишту некретнина у Кини не треба прецењивати, јер је повезан са оштрим мерама у 2020. за смањење зависности инвеститора од финансирања дуга. То је довело до неиспуњења обавеза, пада инвестиција и продаје кућа. Сада су власти ублажиле многа од ових финансијских ограничења, тако да ће 2023. године тржиште некретнина и сродне индустрије вјероватно расти.

Прочитајте још:  Кина на рачун дуга можда преузме обалу Црне Горе
Главни тренд привредног развоја Кине у блиској будућности је формирање главног удела БДП-а у високотехнолошким индустријама, укључујући и оне везане за производњу са ниским садржајем угљеника. Према проценама ЦИЦЦ-а, у наредних пет година, очекује се да ће кумулативне инвестиције у дигиталну економију у Кини порасти више од седам пута и достићи 77,9 билиона долара. јуана (11,13 трилиона долара).

Што се тиче огромне пажње која се тренутно у НР Кини поклања зеленој економији, она је одређена жељом да се радикално смањи зависност од увоза енергије.ж

Виктор Пироженко/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *